Parfait d'amour
Hieronder een origineel recept uit de Provence.
Onze noorderburen werden verlekkerd op de drank en brachten een versie uit met 500 g suiker per liter, soms meer.
In de Provence gebruikt men 250 tot 400 g per liter, dit lijkt meer dan voldoende om nog iets anders te proeven dan suiker. Ook lukt dit met 300 g Züsto en 10 ml glycerine!
Uiteraard kan je afhankelijk van je voorkeur wat spelen met de hoeveelheden. Hieronder vind je een origineel recept uit Mane (dorpje in de Alpes-de-Haute-Provence).
Ingrediënten:
- 0,5 l ethanol 90 %vol (zij gebruiken soms extra gestookte cognac die wat tegenvalt van smaak)
- 7 dl water
- 10 g afgeritste verse tijmblaadjes
- zeste van 1 citroen
- 2 stokjes kaneel
- een vanille stokje
- 1 g korianderzaadjes
- 1 g gedroogde foelieblaadjes
- suiker (zie inleiding)
Materiaal:
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter
Bereiding:
- op voorhand: de schil van een bio-citroen (enkele het gele deel) en ernaast eventueel de foelie blaadjes (overschot in de keuken te gebruiken) enkele dagen in de zon laten drogen
- alcohol, 5 dl water, de kruiden en de doorgesneden vanille peul gedurende een week laten macereren
- filtreren door een koffiefilter
- suikersiroop maken met rest van het water en de suiker (laten afkoelen en bij Züsto na het afkoelen de glycerine toevoegen en goed omroeren)
- filtraat en siroop samenvoegen en nog minstens 1 week laten rijpen
- koud schenken in een voorgekoelde coupe met enkele verse bloempjes van het driekleurig viooltje
- koud schenken in een voorgekoelde flûte met een bloem van het slaapmutsje (Eschscholzia californica)
- voor kruiden zie mijn blog Zelf kruidenremedies en cosmetica maken of in deze blog bij kruiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten