10 juni 2023

Parfait d'amour

 

Parfait d'amour

Hieronder een origineel recept uit de Provence.
Onze noorderburen werden verlekkerd op de drank en brachten een versie uit met 500 g suiker per liter, soms meer.
In de Provence gebruikt men 250 tot 400 g per liter, dit lijkt meer dan voldoende om nog iets anders te proeven dan suiker. Ook lukt dit met 300 g Züsto en 10 ml glycerine!
Uiteraard kan je afhankelijk van je voorkeur wat spelen met de hoeveelheden. Hieronder vind je een origineel recept uit Mane (dorpje in de Alpes-de-Haute-Provence).

Ingrediënten:

  • 0,5 l ethanol 90 %vol (zij gebruiken soms extra gestookte cognac die wat tegenvalt van smaak)
  • 7 dl water
  • 10 g afgeritste verse tijmblaadjes
  • zeste van 1 citroen
  • 2 stokjes kaneel
  • een vanille stokje
  • 1 g korianderzaadjes
  • 1 g gedroogde foelieblaadjes
  • suiker (zie inleiding)

Materiaal:

  • bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter

Bereiding:

  • op voorhand: de schil van een bio-citroen (enkele het gele deel) en ernaast eventueel de foelie blaadjes (overschot in de keuken te gebruiken) enkele dagen in de zon laten drogen
  •  alcohol, 5 dl water, de kruiden en de doorgesneden vanille peul  gedurende een week laten macereren
  • filtreren door een koffiefilter
  • suikersiroop maken met rest van het water en de suiker (laten afkoelen en bij Züsto na het afkoelen de glycerine toevoegen en goed omroeren)
  • filtraat en siroop samenvoegen en nog minstens 1 week laten rijpen
Tip:
  • koud schenken in een voorgekoelde coupe met enkele verse bloempjes van het driekleurig viooltje
  • koud schenken in een voorgekoelde  flûte met een bloem van het slaapmutsje (Eschscholzia californica)
  • voor kruiden zie mijn blog Zelf kruidenremedies en cosmetica maken of in deze blog bij kruiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten