26 februari 2021

Sleedoorn

 

Sleedoorn


Sleedoorn of sleepruim Prunus spinosa is een roosachtige en heeft scherpe doornen.



De sleedoorn komt voor in hagen maar kan ook uitgroeien tot een boom. Deze plant krijgt als één van de eerste zeer vroeg witte bloempjes, nog voor de bladeren. Deze bloemen groeien uit tot kleine vruchten met één pit. 
De vruchten zijn erg wrang en bitter en niet geschikt voor consumptie tot het gevroren heeft. Wie hierop wacht komt meestal te laat omdat de vogels in de late herfst deze vruchten wel eten. Je kan de vogels voor zijn en de vers geplukte vruchten onmiddellijk invriezen (een week). Zo imiteert men de vorst en bekomt men geschikt materiaal.
Sleedoornlikeur is een toplikeur!
In het stadje La Roche-en-Ardenne wordt de Purnalet gemaakt. Zelfs een Rochois kon het onderscheid niet maken tussen mijn sleedoornlikeur en de Purnalet.

Ingrediënten:

  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel vloeibare acacia- (lekker fluweel-zacht) of dennenhoning (scherper en donker)
  • oplegalcohol 40 %vol

Materiaal:

  • grote bokaal met hermetisch deksel (inmaakbokaal)
  • weegschaal
  • koffiefilter sleedoornbessen 

Bereiding:

  • bokaal 1/3 vullen met sleedoornbessen
  • suiker en honing toevoegen
  • bijvullen met oplegalcohol van 30-40 % vol
  • 4 weken in de zon laten rijpen
  • filteren door koffiefilter

Alternatief: 

Een andere mogelijkheid is om een grote bokaal volledig te vullen met vruchten en deze daarna net onder te zetten met oplegalcohol (30-40 % vol). Na 2 maanden de alcohol afgieten en opnieuw vullen, nu 4 maanden wachten, en zo verder tot 3 maal toe. Het decantaat wordt gefilterd en telkens bij gezoet met suiker en honing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten