Ananasratafia (voor 2 liter)
- Stap 1, de wijn
- Ingrediënten: 
- 1 grote verse ananas
 - suiker
 - wijngist: korrelgist Bioferm Aromatic of Arsegan wijngist Aroma 
 
 - Materiaal:
 - blender
 - gistingsfles 5 l en waterslot
 - hydrometer
 - maatglas
 - weegschaal
 - Werkwijze: 
- was de ananas met lauw water en een goede detergent, schrob zacht met een borstel
 - spoel de ananas met koud water en droog af en verwijder de bladeren
 - snijd de ananas in blokjes (met schil) van ± 3 cm op een plank met gootje
 - doe de blokjes in de blender, vergeet het sap uit het gootje van de snijplank niet
 - volume < 1 l, water bijvoegen
 - laat even staan en giet voorzichtig 200 ml sap in het maatglas
 - bepaal de dichtheid met een hygrometer
 - giet het maatglas en de beker van de blender in een gistingsvat
 - voeg suiker bij tot 180 g/l (d = 1,076)
 - voeg de gist toe en plaats het waterslot
 - zet op kamertemperatuur
 - meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is
 
 
 - Ingrediënten: 
 - Stap 2, de likeur
- Ingrediënten: 
- 500 ml ethanol 96 % vol
 - 400 à 500 g suiker
 
 - Materiaal:
 - neteldoek
 - eventueel persje
 - koffiefilter 
 
- Bereiding:
- giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
 - flink schudden om het gas te verwijderen
 - zet op een koele plaats gedurende 1 week
 - filtreer door een neteldoek (opdraaien om uit te persen) of in de pers
 - voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
 - laat 2 maanden rijpen
 - eventueel opnieuw filteren, eventueel nazoeten en bottelen
 
 
 - Ingrediënten: 
 


Geen opmerkingen:
Een reactie posten