Munt
Gebruik
jonge, frisse, groene pepermuntblaadjes (Mentha piperita) op het einde van de lente- begin van de zomer. Lukt ook met opgekweekte munt in potten op terras of voor het keukenraam.
Ingrediënten:
- 1 l ethanol 90 %vol
- 250-300 g verse, muntblaadjes
- 250 - 400 g suiker of Züst
- 7 dl water
Materiaal:
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter
- bruine fles of stenen kruik
Bereiding:
- muntblaadjes (gesloten bloemknopjes zijn geen probleem) 's morgens vroeg plukken voor de zon erop staat
- munt wassen en afdeppen met een handdoek dan met keukenpapier
- ethanol, 0,5 l water (zonder chloor vb.: Brita filter of eerst koken en laten afkoelen ) voorzichtig decanteren zodat de kalkdeeltjes achter blijven) en muntblaadjes 2 weken laten macereren
- door koffiefilter (soms is 2 x nodig)
- met de rest van het water en de zoetstof een suikeroplossing maken
- laten afkoelen en al roerend mengen met het filtraat
- 1 week laten rusten in een bruine fles of stenen kruik(en) onder kurk
Tip:
- serveer ijskoud met een vers muntblaadje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten