10 juni 2023

Munt

 Munt

Gebruik jonge, frisse, groene pepermuntblaadjes (Mentha piperita) op het einde van de lente- begin van de zomer. Lukt ook met opgekweekte munt in potten op terras of voor het keukenraam.

Ingrediënten:

  • 1 l ethanol 90 %vol
  • 250-300 g verse, muntblaadjes
  • 250 - 400 g suiker of Züst
  • 7 dl water

Materiaal:

  • bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter
  • bruine fles of stenen kruik

Bereiding:

  • muntblaadjes (gesloten bloemknopjes zijn geen probleem) 's morgens vroeg plukken voor de zon erop staat
  • munt wassen en afdeppen met een handdoek dan met keukenpapier
  • ethanol, 0,5 l water (zonder chloor vb.: Brita filter of eerst koken en laten afkoelen ) voorzichtig decanteren zodat de kalkdeeltjes achter blijven) en muntblaadjes 2 weken laten macereren
  • door koffiefilter (soms is 2 x nodig)
  • met de rest van het water en de zoetstof een suikeroplossing maken
  • laten afkoelen en al roerend mengen met het filtraat
  • 1 week laten rusten in een bruine fles of stenen kruik(en) onder kurk

 Tip:

  •  serveer ijskoud met een vers muntblaadje

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten