Koffie
Gebruik koffiebonen van goeie kwaliteit (niet te sterk gebrand), liefst een gelijke mengeling van Arabica (omwille van de verfijnde smaak) en Robusta (omwille van de uitgesproken smaak en cafeïnegehalte). Wie erg veel cafeïne wil, kan experimenteren met Zuid-Afrikaanse Black Insomnia Coffee (meer dan 7 x meer cafeïne dan Red Bull - infarct is voor eigen rekening).
Ingrediënten:
- 1 l ethanol 40 %vol
- 250-300 g verse, fijn gemalen koffiemengeling (opgelet elektrische molen niet warm laten lopen, in enkele keren malen en laten afkoelen of blokje ijs malen en uitdrogen - met een oude handmolen lukt het zo)
- 200 g suiker of Züsto (voor zoete bekken mag het 50 g meer zijn)
- 1 dl goeie bruine rum (op vat gerijpt)
- 1 dl water
Materiaal:
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter
Bereiding:
- ethanol en koffie 3 weken laten macereren
- door koffiefilter (soms is 2 x nodig)
- suikeroplossing maken en afkoelen
- rest van de ingrediënten toevoegen en nog 1 week laten rusten in een bruine fles of stenen kruik onder kurk
Tip:
- voor de liefhebbers: ijskoud serveren met een toefje slagroom
Geen opmerkingen:
Een reactie posten