Wat staat er op de fiche:
Latijnse naam | Nederlandse namen |
gebruikte delen van de plant | foto |
kleurbijdrage | |
smaakbijdrage | |
bruikbare fracties bij destillatie | gebruiken tot g kruid per liter maceraat |
Inula helenium | Alant |
wortel: oogst september-oktober | |
goudgeel | |
scherp - bitter | |
destillatie: tot 80 % vol | tot 2,5 g / l |
Aloë vera | Aloë |
blad en vooral sap | |
roodbruin | |
kruidig aroma | |
volledig | tot 4 g / l |
Artemisia genipi | Alpenbijvoet |
blad | |
bruin | |
kruidig en bitter | |
volledig | tot 2 g / l |
Artemisia absinthium | Alsem, Absintalsem |
bovengronds deel met bloemknoppen | |
groen (vers) - bruin (gedroogd) | |
bitter (nt bij destillatie) | |
volledig | tot 5 g / l max. (>20 g = giftig) |
Pimpinella anisum | Anijs |
zaad | |
geel - bruin | |
typische smaak | |
niet tussen 60 en 40 % vol | tot 15 g / l |
Arnica montana | Arnica, Valkruid, Wolverlei |
bloem | |
(vuil) geel | |
typisch aroma - beetje bitter | |
destillatie: tot 60 % vol | tot 2,5 g / l |
Artemisia vulgaris | Bijvoet |
blad | |
bruinl | |
kruidig - bitter | |
volledig | tot 2 g / l |
Melissa officinalis | Citroenmelisse |
vers bovengronds deel | |
fris groen | |
citroen | |
destillatie vermijden (scherp) | tot 10 g / l |
Pinus sylvestris | Den, Grove den |
top voor vruchtvorming | |
groen-bruin | |
den - harsachtig | |
volledig | tot 3 g / l |
Carduus nutans | Knikkende distel |
zaad | |
bruin | |
muskus - bitter - noga | |
volledig | tot 2 g / l |
Polypodium vulgare | Eikvaren |
vers blad | |
groen-bruinig | |
typische smaak | |
volledig | 0,5 - 2,5 g |
Angelica archangelica | Grote engelwortel, Engelkruid |
ganse plant | |
goudgeel | |
typische smaak | |
volledig | tot 10 g / l |
Eucalyptus globulus | Eucalyptus |
blad | |
groen-bruin | |
typische geur | |
volledig | tot 2 g / l |
Zingiber officinale | Gember | |
wortel | ||
geel - rood | ||
scherp - kamferachtig | ||
destillatie: tot 60 % vol | tot 5 g / l |
Gentiana lutea | Gele gentiaan |
wortel | |
goudgeel | |
bitter, typisch aroma | |
volledig | tot 5 g / l |
Symphoricarpos occidentalis | Goiji |
bessen | |
roze-rood | |
fris, licht zuur | |
niet aangewezen | tot 5 g / l |
Hyssopus officinalis | Hysop |
bovengronds deel | |
groen-bruin | |
balsem, kruidig, beetje scherp | |
> 60 % vol | tot 2 g / l |
Juniperus communis | Jeneverbes |
vrucht | |
donker bruin | |
typische smaak | |
> 60 % vol | tot 2 g / l |
Acorus calamus | Kalmoes |
blad | |
vuil geel | |
gemberachtig, scherp, zuur | |
geen | tot 5 g / l |
Matricaria chamomilla | Kamille |
bloem | |
flauw geel | |
typisch aroma, bitter, kruidig | |
> 60 % vol | tot 1 g / l |
Cinnamomum verum | Kaneel |
bast | |
rood-bruin | |
kaneelsmaak, zoet, beetje scherp | |
> 60 % vol | tot 6 g / l |
Elettaria cardamomum | Kardemom |
vrucht | |
vuil geel | |
typisch aroma, bitter, beetje scherp | |
> 25 % vol | tot 1 g / l |
Coriandrum sativum | Koriander |
zaad | |
geel-bruin | |
typisch aroma, zoet, prikt | |
volledig | tot 5 g / l |
Syzygium aromaticum | Kruidnagel |
bloemknop | |
roodbruin | |
brandend, bitter, zoet, typisch aroma | |
> 60 % vol | tot 2 g / l |
Mentha spicata crispata | Kruizemunt |
bovengronds deel met bloemen | |
licht groen-bruin | |
kruidig | |
60 % vol | tot 1 g / l |
Laurus nobilis | Laurier |
blad | |
groen-bruin (vers) | |
bitter-kruidig | |
geen | tot 1 g / l |
Tilia platyphyllos | Linde |
bloem | |
licht geel-bruin | |
zoet, bloemig aroma | |
geen | tot 2 g / l |
Commiphora myrrha | Mirre |
hars | |
rood-bruin | |
bitter, balsem | |
volledig | tot 1 g / l |
Myristica fragrans | Nootmuskaat |
zaad | |
donker bruin | |
sterk aromatisch, bitter, kamferachtig | |
tot 50 % vol | tot 5 g / l |
Citrus aurantium | Oranjebloesem |
bloesem | |
rood-bruin | |
appelsien, bitter | |
tot 60 % vol | tot 5 g / l |
Aframomum melegueta | Paradijszaad |
zaad | |
roodbruin | |
warm, branderig, peperachtig | |
tot 60 % vol | tot 1 g / l |
Mentha piperita | Pepermunt |
bovengronds deel met bloemen | |
lict groen - bruin | |
kruidig, munt | |
tot 60 % vol | tot 4 g / l |
Crocus sativus | Saffraan |
stampers | |
geel-rood | |
typisch aroma, licht brandend | |
geen | tot 1 g / l |
Apium graveolens | Selder |
zaad | |
lichtbruin | |
selderaroma, bitter, zurig, licht brandend | |
tot 60 % vol | tot 1 g / l |
Illicium verum | Steranijs |
bovengronds deel met bloemen | |
rood-bruin | |
anijs, zoet, branderig | |
boven 50 % vol | tot 5 g / l |
Thymus vulgaris | Tijm |
bovengronds deel met bloemen | |
geel-groen | |
tijmaroma, bitter, fris, beetje wrang | |
volledig | tot 4 g / l |
Vanilla planifolia | Vanille |
vrucht | |
bruin | |
vanillearoma, kruidig, licht zuur | |
geen | tot 2 g / l |
Foeniculum vulgare | Venkel |
zaad | |
vuil geel-groen | |
anijsachtig, kruidig | |
> 30 % vol | tot 8 g / l |
Plantago lanceolata | Weegbree (smalle) |
blad | |
vuilgroen-bruin | |
licht bitter, warm, aarde | |
geen | tot 2 g/ l |
Glycyrrhiza glabra | Zoethout |
wortel | |
roodbruin | |
typisch aroma, zoet | |
geen | tot 5 g / l |
Echinace rudbecia | Zonnehoed |
bovengronds deel met bloemknoppen | |
bruin | |
bitter, wrang, licht zuur | |
geen | tot 2 g / l |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten