10 juni 2023

Meidoorn

 Meidoorn

Ga tijdig op zoek naar meidoornhagen of boompjes die op een veilige plek staan (qua vervuiling en toelating om te plukken).

Ingrediënten:

  • 0,5 l ethanol 90 %vol
  • 25 g verse meidoornbloempjes
  • 100 g rijpe meidoornvruchtjes
  • 200 g suiker of Züso
  • 8 dl water

Materiaal:

  • bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter
  • bruine fles of stenen kruik

Bereiding:

  • jonge meidoornbloempjes (pas geopende bloemknopjes) 's morgens vroeg plukken voor de zon erop staat
  • ethanol en 600 ml water (zonder chloor) en meidoornbloempjes 1 week macereren
  • door koffiefilter (soms is 2 x nodig) en koel bewaren
  • rijpe meidoornvruchtjes plukken, spoelen en drogen met keukenhanddoek en keukenpapier
  • voorzichtig kneuzen (in de vijzel) (enkel de schil breken)
  • bij het meidoornfiltraat voegen en 3 tot 4 weken laten macereren bij kamertemperatuur
  • met de rest van het water en de zoetstof een suikeroplossing maken
  • laten afkoelen en al roerend mengen met het filtraat
  • 1 week laten rusten in een bruine fles of stenen kruik(en) onder kurk

 Waarschuwing:

  • hoge dosis meidoorn kan bloeddrukverlagend werken

Tip:

  • delicate likeur die het best smaakt op kamertemperatuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten