Meidoorn
Ga tijdig op zoek naar meidoornhagen of boompjes die op een veilige plek staan (qua vervuiling en toelating om te plukken).
- 0,5 l ethanol 90 %vol
- 25 g verse meidoornbloempjes
- 100 g rijpe meidoornvruchtjes
- 200 g suiker of Züso
- 8 dl water
Materiaal:
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter
- bruine fles of stenen kruik
Bereiding:
- jonge meidoornbloempjes (pas geopende bloemknopjes) 's morgens vroeg plukken voor de zon erop staat
- ethanol en 600 ml water (zonder chloor) en meidoornbloempjes 1 week macereren
- door koffiefilter (soms is 2 x nodig) en koel bewaren
- rijpe meidoornvruchtjes plukken, spoelen en drogen met keukenhanddoek en keukenpapier
- voorzichtig kneuzen (in de vijzel) (enkel de schil breken)
- bij het meidoornfiltraat voegen en 3 tot 4 weken laten macereren bij kamertemperatuur
- met de rest van het water en de zoetstof een suikeroplossing maken
- laten afkoelen en al roerend mengen met het filtraat
- 1 week laten rusten in een bruine fles of stenen kruik(en) onder kurk
Waarschuwing:
- hoge dosis meidoorn kan bloeddrukverlagend werken
Tip:
- delicate likeur die het best smaakt op kamertemperatuur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten