14 mei 2023

Hypocrates (wijn)

 

Hypocrates

De versterkte wijn zou in de Middeleeuwen bedacht zijn door de kok van Karel VII (eerste helft van de 15e eeuw).
De naam Hypocrates komt van Hippocrates van Kos, een Griekse arts die de vader van de Westerse geneeskunde genoemd wordt, die de ingrediënten gebruikte als afrodisiaca. 


Ingrediënten:

  • 1 fles witte wijn (0,75 cl)
  • 25 cl alcohol 40% vol (zuiver alcohol, vodka, witte rum)
  • 110 g suiker of Züsto
  • schil van een bio-citroen (enkel het gele deel)
  • 1 stuk verse gember (3-7 cm)
  • 1 kaneelstok
  • 4 kruidnagels
  • 1 g foelie

Materiaal: 

  • grote bokaal (1,5 l) met hermetisch deksel
  • neteldoek of fijne zeef

Bereiding:

  • los het zoet op in de wijn
  • gember dun schillen en grof raspen
  • voeg alle andere ingrediënten toe
  • laat een week macereren
  • zeven en bottelen

 Tip:

  • lekker met zachte, kruidige (type Boursin) en pittige amuses (geitenkaas met spek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten