11 mei 2023

Gentiaan wijn

 

Gentiaan in witte wijn

Let op op vele plaatsen is gentiaan een beschermde plant. Ik gebruik de gele gentiaan (Gentiana lutea) uit de tuin (om de 3 jaar handjevol kalk en bentoniet) rond de plant inwerken) die minstens 5 - 7 jaar oud is of 3 maal gebloemd heeft. In de late herfst als de bovengrondse bladeren verdroogd zijn, wordt er voorzichtig wat aarde weggeschraapt en het eindstukje wortel van ongeveer 10 cm afgesneden. Aan de kant van de plant wordt de wonde dicht gesmeerd met boombalsem.


Ingrediënten:

  • 1 fles witte wijn (0,75 cl)
  • 1 dl alcohol 40% vol (zuiver alcohol, vodka, witte rum)
  • 150 g suiker of Züsto
  • 30 g verse gentiaan wortel
  • 1 dl water

Materiaal: 

  • bokaal (1 l) met hermetisch deksel
  • neteldoek of fijne zeef

Bereiding:

  • gentiaan wortel goed spoelen en afdrogen, dan kneuzen en toevoegen aan de wijn
  • 10 - 14 dagen macereren en zeven
  • zoet oplossen in warm water en laten afkoelen
  • siroop en alcohol toevoegen
  • bottelen

 Tip:

Hoe kouder hoe lekkerder, als bittertje, ook geschikt in cocktails als bittere toets.
Past goed bij oude kaas zoals Salers of Cantal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten