13 mei 2021

Appelsien

 

Sinaas


Cointreau (40 %vol)  is een st
erke triple sec (normaal 25 % vol). Onderstaande appelsienlikeur komt aardig in de buurt van Cointreau.


Ingrediënten:

  • zeste van 8 appelsienen
  • 500 ml ethanol 80 %vol
  • 200 g suiker

Materiaal:

  • dunschiller of scherp schilmesje
  • bokaal 1 l met hermetisch deksel
  • basis destilleermateriaal

Bereiding:

  • de appelsienschillen 4-5 uur laten macereren in de alcohol
  • door een kleurloos linnen zakje gieten of een hop kookzakje gebruiken
  • het zakje in de destilleerkolf, boven de alcohol hangen
  • 100 ml water toevoegen
  • zeer langzaam destilleren, de eerste 5 ml apart opvangen en weggooien dan verder destilleren tot 93°C
  • het destillaat aanvullen met alcohol 80% vol tot 500 ml
  • 200 g suiker oplossen in 350 ml water
  • destillaat bij suikerwater voegen en aanvullen met water tot 1 l
Tip:
  • maak vooraf een concentraat van gekochte bitter schil met 75 g gemalen bitter schil (aankopen) en 100 ml ethanol 60 %vol
  • na 6 weken door koffiefilter
  • in druppelflesje bewaren
  • als de likeur onvoldoende pit en bitterheid heeft, kan je dit druppel per druppel toevoegen
  • te scherpe likeur kan je verzachten door glycerine toe te voegen
Bron foto: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten