24 juni 2021

Walnoten

 

Walnoten (okkernoten)

Op zijn Duits

Dit recept is gebaseerd  op de Johannis-Nusslikör (oud Duits recept), een maagbitter. De noten worden voor of op het naamfeest van Johannes (24 juni) geplukt.


Ingrediënten:

  • 8 grote groene walnoten (voor of op 24 juni geplukt)
  • 8 g kalmoeswortel
  • 8 g anijszaad
  • 8 g kaneelpoeder
  • 8 g venkelzaad
  • 8 kruidnagels
  • 8 g Franse eiken chips heavy toast
  • 250 g donkere kandijsuiker
  • 1 l ethanol 40 % vol

Materiaal:

  • bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter

Bereiding:

  • walnoten in 4 snijden
  • voeg kruiden en de eik toe
  • overgiet met donkere kandijsuiker
  • overgiet met de alcohol
  • 3 weken macereren, dagelijks schudden
  • filtreren
  • bottelen onder kurk
  • minstens 4 weken laten rusten

Op zijn Italiaans

De Italianen zijn wat ruimer qua ingrediënten en gebruiken zowel walnoten als hazelnoten en wat meer suiker.

Ingrediënten:

  • 15 groene zachte hazelnoten of okkernoten (voor of op 24 juni geplukt)
  • 1/2 kaneelstokje
  • de zeste van een citroen
  • 5 kruidnagels
  • 375 g suiker
  • 1 l alcohol 40 % vol

Materiaal:

  • bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter

Bereiding:

  • noten in 4 snijden
  • voeg kaneelstokje, de zeste van citroen en kruidnagels toe
  • overgiet met de suiker
  • overgiet met de alcohol
  • 3 weken macereren, dagelijks schudden
  • filtreren
  • bottelen onder kurk
  • 4 weken laten rusten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten