Walnoten (okkernoten)
Op zijn Duits
Dit recept is gebaseerd op de Johannis-Nusslikör (oud Duits recept), een maagbitter. De noten worden voor of op het naamfeest van Johannes (24 juni) geplukt.
Ingrediënten:
- 8 grote groene walnoten (voor of op 24 juni geplukt)
- 8 g kalmoeswortel
- 8 g anijszaad
- 8 g kaneelpoeder
- 8 g venkelzaad
- 8 kruidnagels
- 8 g Franse eiken chips heavy toast
- 250 g donkere kandijsuiker
- 1 l ethanol 40 % vol
Materiaal:
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter
Bereiding:
- walnoten in 4 snijden
- voeg kruiden en de eik toe
- overgiet met donkere kandijsuiker
- overgiet met de alcohol
- 3 weken macereren, dagelijks schudden
- filtreren
- bottelen onder kurk
- minstens 4 weken laten rusten
Op zijn Italiaans
De Italianen zijn wat ruimer qua ingrediënten en gebruiken zowel walnoten als hazelnoten en wat meer suiker.
Ingrediënten:
- 15 groene zachte hazelnoten of okkernoten (voor of op 24 juni geplukt)
- 1/2 kaneelstokje
- de zeste van een citroen
- 5 kruidnagels
- 375 g suiker
- 1 l alcohol 40 % vol
Materiaal:
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter
Bereiding:
- noten in 4 snijden
- voeg kaneelstokje, de zeste van citroen en kruidnagels toe
- overgiet met de suiker
- overgiet met de alcohol
- 3 weken macereren, dagelijks schudden
- filtreren
- bottelen onder kurk
- 4 weken laten rusten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten