30 april 2021

Vlier

 

Vlierbessen

Voor vlierbessenlikeur enkel zeer rijpe vlierbessen gebruiken (zonder groene of licht rode bessen), zonder bladeren (bevatten giftige cyaanverbindingen) én zonder steeltjes (bitter en wrang). Vlierbessen bevatten sambunigrine dat voor sommige mensen giftig is maar door koken wordt afgebroken. Zeer rijpe bessen verzamelen en invriezen tot er voldoende zijn.


Ingrediënten:

  • 250 g rijpe vlierbessen (zonder steeltjes) 
  • 1 kruidnagel
  • 5 g Franse eiken chips medium toast
  • 50 g lichte kandijsuiker
  • 150 g suiker of 120 g enkelvoudige suiker (glucose - fructose) bijvoegen 
  • 250 ml alcohol 96% vol

Materiaal: 

  • grote bokaal (2 l) met hermetisch deksel
  • neteldoek
  • weegschaal
  • koffiefilter

Bereiding:

  • bessen in een smalle kookpot aanvullen met 250 ml water en op een zacht vuurtje laten koken tot de vlierbessen barsten
  • in een neteldoek laten uitlekken
  • zo snel mogelijk uitknijpen (persje)
  • helemaal laten afkoelen
  • alle andere ingrediënten toevoegen
  • 6 maanden laten rijpen in het donker
  • filteren door koffiefilter
  • water bijvoegen tot 1 l
  • bottelen en donker bewaren

Tip:

Wie een eiken portovaatje heeft kan daarin de vlierlikeur laten rijpen. Na enkele maanden tot enkele jaren ontstaat een lekkere vlierport (±24% vol). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten