Nectarineratafia (voor 2 liter)
- Stap 1, de wijn
- Ingrediënten:
- 1 kg rijpe nectarines
- 1/2 vanillestokje
- suiker
- wijngist: Kitzinger Tockay of de Arsegan Tockay
- Materiaal:
- blender
- gistingsfles 5 l en waterslot
- hydrometer
- maatglas
- weegschaal
- Werkwijze:
- verwijder de pit
- snijd in 4
- doe de stukken in de blender met 1/4 l water
- water bijvoegen tot 1 l
- giet in een gistingsvat
- voeg een doorgesneden vanillestokje toe
- voeg eventueel suiker of water bij tot 180 g/l (d = 1,076)
- voeg de gist toe en plaats het waterslot
- zet op kamertemperatuur
- meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is
- verwijder de pit
- Ingrediënten:
- Stap 2, de likeur
- Ingrediënten:
- 500 ml ethanol 96 % vol
- 400 à 500 g suiker
- Materiaal:
- 2 neteldoeken
- eventueel persje
- koffiefilter
- Bereiding:
- giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
- flink schudden om het gas te verwijderen
- zet op een koele plaats gedurende 1 week
- filtreer door een dubbele neteldoek (voorzichtig opdraaien om uit te persen)
- voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
- laat 2 maanden rijpen
- eventueel opnieuw filteren, eventueel nazoeten
- bottelen
- Ingrediënten:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten