14 maart 2021

Bourbon

  • Granen

    • 5 kg maisvlokken of maismeel

    • 1 kg roggemout

  • Maischen

    • de maischschemas zijn gebaseerd op contacten met Kentucky (met amylase) en Carolina (zonder amylase) en aangepast, o.a. omrekenen van maten en gewichten, zoeken naar hier te kopen  middelen en aan de meer verfijnde mogelijkheden van binnenskamers te maischen.


met Amylase

maisvlokken

maismeel

15 l water opwarmen tot 50°C

maisvlokken malen en storten

geschrote mout storten

amylase toevoegen

maischschema:

60 min op 50 °C
30 min op 65 °C
20 min op 75 °C


10 liter water koken

maismeel storten en roeren 20 min koken

aanvullen met koud water to 18 l en opwarmen tot 50°C

amylase en geschrote roggemout toevoegen

maischschema:
60 min op 50 °C
30 min op 65 °C
20 min op 75 °C


zonder Amylase

maisvlokken

maismeel

15 l water opwarmen tot 70°C

maisvlokken malen en storten

geschrote mout storten en roeren

1,5 u maischen op 65 °C

10 liter water koken

maismeel* storten en roeren 20 min koken

aanvullen met koud water tot 18 l en opwarmen tot 70°C 

geschrote mout storten en roeren

1,5 u maischen op 65 °C      

  • je kan o.a. bij AH voorgekookt maismeel kopen, wel bijna het dubbel van de prijs van het gewone maismeel (€1,99 voor het voorgekookte, €0,99 voor het gewone meel - prijs op 24/03/2021). Het vooraf verstijfselen (vooraf koken van het maismeel) valt weg, hier bespaar je op verwarming én de kans op aanbranden valt bijna weg. Je wint er ook meer dan 1/2 uur tijd mee.

  •  Gisten

    • wort op 25°C, volume 20 l

    • gebruik Alcotec Whisky-gist (met amylase)

    • laten gisten onder waterslot

    • na gisting (3-6 dagen) door een neteldoek gieten en onmiddellijk destilleren (schuimwerend product toevoegen)

  • Destilleren

    • destilleer zonder scheiding van fractie (4,5 - 5 l ruwnat à 30-35 % vol)

    • verdun destillaat met gekookt en afgekoeld water of Brita zodat er geen chloor in zit tot 20 à 25 % vol

    • destilleer opnieuw met ±150 ml voorloop per 25 l ruwnat (kan je gebruiken als brandalcohol)

    • vang de kop van het destillaat apart op dit is ±750 ml kop per 25 l ruwnat, doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden

    • na de kop komt het hart van het destillaat en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van ±50-40 % vol (proeven)

    • de staart loopt tot een alcoholpercentage van de uitloop van ±50-40 % vol (meestal rond de 95°C) doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden

    • het hart: 2 - 2,5 l à ±55 % vol

    • eventueel blenden

    • verdun met afgekoeld, gekookt water tot 40 % vol

  • Rijpen

    • laat eventueel de bourbon 9 - 12 maanden rijpen in een fles, afgesloten met een prop keukenpapier, met eik chips Amerikaans medium toast of Eiken Cubes Bourbon (Arsegan)

    • beter nog 2 jaar rijpen op chips en er ontstaat een heerlijk zachte bourbon

    • wie het groot ziet kan ook een bourbon vat (190 l kopen bij Tas Brouwwinkel) - je kan dit met tussenpozen vullen, in tegenstelling tot wijn of bier zal de bourbon niet degenereren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten