07 maart 2021

Bananenratafia

 

Bananenratafia (voor 2 liter)

  • Stap 1, de wijn
    • Ingrediënten:
      • 8 rijpe bananen
      • 1 citroen of limoen
      • 500 g suiker
      • wijngist: korrelgist Bioferm Doux
    • Materiaal:
      • blender
      • gistingsfles 5 l en waterslot
      • hydrometer

      • maatglas
      • weegschaal
    • Werkwijze:
      • pel de banan:
      • snijd in schijfjes
      • doe de schijfjes in de blender met 0,5 l water en het sap van citroen of limoen
      • water bijvoegen tot 1 l
      • giet in een gistingsvat
      • voeg eventueel suiker of water bij tot 180 g/l (d = 1,076)
      • voeg de gist toe en plaats het waterslot
      • zet op kamertemperatuur
      • meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is

  • Stap 2, de likeur
    • Ingrediënten:
      • 500 ml ethanol 96 % vol
      • 400 à 500 g suiker
    • Materiaal:
      • 2 neteldoeken
      • eventueel persje
      • koffiefilter
     
    • Bereiding:
      • giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
      • flink schudden om het gas te verwijderen
      • zet op een koele plaats gedurende 1 week
      • filtreer door een dubbele neteldoek (voorzichtig opdraaien om uit te persen)
      • voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
      • laat 2 maanden rijpen
      • eventueel opnieuw filteren, eventueel nazoeten of wat gefilterd citrussap bijvoegen en bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten