06 maart 2021

Mangoratafia

 

Mangoratafia (voor 2 liter)

  • Stap 1, de wijn


    • Ingrediënten:
      • 4 grote verse mango's
      • 4 cm verse gember
      • 4 g kokosschilfers (droog)
      • suiker
      • wijngist: vloeibare gist Kitzinger Reinzuchthefe Liebfraumilch
    • Materiaal:
      • blender
      • gistingsfles 5 l en waterslot
      • hydrometer
      • maatglas
      • weegschaal
    • Werkwijze:
      • was de mango's met lauw water en een goede detergent, schrob zacht met een borstel
      • spoel de mango's met koud water en droog af
      • snijd de mango's met pel in 8 (pit verwijderen) op een plank met gootje
      • doe de blokjes in de blender, vergeet het sap uit het gootje van de snijplank niet
      • volume < 1 l, water bijvoegen
      • laat even staan en giet voorzichtig 200 ml sap in het maatglas
      • bepaal de dichtheid met een hygrometer
      • giet het maatglas en de beker van de blender in een gistingsvat
      • voeg suiker bij tot 180 g/l (d = 1,076)
      • voeg de geraspte gember en de kokosschilfers toe
      • voeg de gist toe en plaats het waterslot
      • zet op kamertemperatuur
      • meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is

  • Stap 2, de likeur
    • Ingrediënten:
      • 500 ml ethanol 96 % vol
      • 400 à 500 g suiker
    • Materiaal:
      • neteldoek
      • eventueel persje
      • koffiefilter
     
    • Bereiding:
      • giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
      • flink schudden om het gas te verwijderen
      • zet op een koele plaats gedurende 1 week
      • filtreer door een neteldoek (opdraaien om uit te persen) of in de pers
      • voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
      • laat 2 maanden rijpen
      • eventueel opnieuw filteren, eventueel nazoeten en bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten