Mangoratafia (voor 2 liter)
- Stap 1, de wijn
- Ingrediënten:
- 4 grote verse mango's
- 4 cm verse gember
- 4 g kokosschilfers (droog)
- suiker
- wijngist: vloeibare gist Kitzinger Reinzuchthefe Liebfraumilch
- Materiaal:
- blender
- gistingsfles 5 l en waterslot
- hydrometer
- maatglas
- weegschaal
- Werkwijze:
- was de mango's met lauw water en een goede detergent, schrob zacht met een borstel
- spoel de mango's met koud water en droog af
- snijd de mango's met pel in 8 (pit verwijderen) op een plank met gootje
- doe de blokjes in de blender, vergeet het sap uit het gootje van de snijplank niet
- volume < 1 l, water bijvoegen
- laat even staan en giet voorzichtig 200 ml sap in het maatglas
- bepaal de dichtheid met een hygrometer
- giet het maatglas en de beker van de blender in een gistingsvat
- voeg suiker bij tot 180 g/l (d = 1,076)
- voeg de geraspte gember en de kokosschilfers toe
- voeg de gist toe en plaats het waterslot
- zet op kamertemperatuur
- meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is
- Ingrediënten:
- Stap 2, de likeur
- Ingrediënten:
- 500 ml ethanol 96 % vol
- 400 à 500 g suiker
- Materiaal:
- neteldoek
- eventueel persje
- koffiefilter
- Bereiding:
- giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
- flink schudden om het gas te verwijderen
- zet op een koele plaats gedurende 1 week
- filtreer door een neteldoek (opdraaien om uit te persen) of in de pers
- voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
- laat 2 maanden rijpen
- eventueel opnieuw filteren, eventueel nazoeten en bottelen
- Ingrediënten:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten