Gentiaan
De Gele gentiaan (Gentiana lutea) is een bergplant en vindt men vanaf 1000 m hoogte.
Ook in Auvergne komt deze plant voor en de likeur is een topproduct uit Salers.
In onze tuin (15 m) groeit de Gele gentiaan ook, wel opletten met te nat en te droog.
Ingrediënten:
- rasp 65 g verse gentiaanwortel of gebruik 90 g gedroogde, gesneden gentiaanwortel in een grote fles (vb.: 5 l fles met oortje)
- zeste van 1 1/2 citroen en 2 1/2 appelsien (bio-vruchten)
- 1 vanillestok
- 650 g kristalsuiker
- 4 l witte wijn
- 0,4 liter alcohol 90 % vol
- grote fles 5 l met hermetische stop bijvoorbeeld 5 l fles met oortje en beugelsluiting
- koffiefilter
Bereiding:
- rasp de gentiaan wortel en doe in de pot
- voeg zeste toe
- opengesneden vanillestok
- overstrooien met kristalsuiker
- witte wijn en alcohol toevoegen
- max. 4 weken macereren en filtreren (indien langer wordt de likeur erg bitter)
- bottelen onder kurk
Gentiane de Salers
Het recept voor deze likeur komt uit Salers (Auvergne – Frankrijk) waar heel wat boeren zelf hun eigen gentiaanlikeur maken.
Ingrediënten:
- 100 g gentiaanwortel
- 250 g suiker
- 5 g gedroogde appelsienschil (bitter)
- 600 ml alcohol 80% vol
Materiaal:
- pot (1 l) met hermetisch deksel
- weegschaal
- maatbeker
- vijzel
Bereiding:
- wortel fijn wrijven in vijzel
- wortel en appelsienschillen in bokaal
- overgieten met alcohol
- bokaal met een prop keukenpapier afsluiten en 10 dagen laten macereren
- filtreren
- suiker oplossen in 250 ml water
- filtraat toevoegen
- op kamertemperatuur minstens 6 weken laten rijpen
- koelen voor gebruik
Geen opmerkingen:
Een reactie posten