01 maart 2021

Braambessen

 

Braambessen

Braambessen geven een intense smaak.

Ingrediënten:


  • rijpe braambessen
  • pecto-enzyme
  •  150 g suiker
  • oplegalcohol 40 %vol

Materiaal: 

  • grote bokaal (2 l) met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • koffiefilter

Bereiding:

  • volledig op vullen met rijpe braambessen, bessen kneuzen met houten spatel
  • maximale dosis pecto-enzyme (pectinase) bijvoegen en roeren
  • de suiker overstrooien, 1 nacht laten trekken
  • volledig opvullen met de oplegalcohol
  • 4 weken rijpen
  • filteren door koffiefilter
  • bottelen en donker bewaren

Uitbreiding:

Crème de Mûre, dosissen aanpassen zoals bij Crème de Cassis

Een stapje verder, een heerlijke bramen porto!

Ingrediënten:

  • (over) rijpe braambessen
  • 3 okkernoten
  • pecto-enzyme
  • 150 g suiker
  • oplegalcohol 40 %vol 

Materiaal:

  • grote glazen pot (2 l) met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • koffiefilter 

Bereiding:

  • volledig op vullen met (over) rijpe braambessen, bessen kneuzen met houten spatel
  • okkernoten plukken (begin september) en in 8 snijden - enkel zowel langs buiten als binnenin intacte noten gebruiken!
  • maximale dosis pecto-enzyme (pectinase) bijvoegen en roeren
  • de suiker bijvoegen, 48 u nacht laten trekken
  • volledig opvullen met oplegalcohol van ongeveer 40 %vol
  • 6 maanden laten rijpen
  • filteren door koffiefilter
  • proeven, eventueel suiker bijvoegen naar smaak
  • bottelen, koel en donker bewaren 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten