04 maart 2021

Basismateriaal likeur

 

Disclaimer

Dit informatief en wetenschappelijk artikel heeft geen reclame doel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren. Alcohol voor consumptie destilleren is onderworpen aan een vergunning.

Doelen

  • een aangenaam smakende likeur maken
  • ofwel proberen een bestaand product te imiteren ofwel op zoek naar een eigen lekkere creatie

Basismateriaal

Vb.: bij zelfmaken winkels (Brouwland, Braumarkt,...)

  • Meten is weten:
    • keukenweegschaal tot 5 kg ± 1 g
    • nauwkeurige weegschaal (tot 500 g ± 0,1 g of beter) bv.: bij zelfmaken winkels (Brouwland, Braumarkt,...)
    • kunststof maatkannen: 2 l, 1 l, 0,5 l
    • maatglas (glas mijn voorkeur) of alcohol bestendige levensmiddelenkunststof): 100 ml, 10 ml
    • thermometer (digitaal met naald zoals bijvoorbeeld hieronder van Brewferm)
    • alcoholmeter (0 - 100 %)


 



maatkan

maatglas

Thermometer Brewferm

alcoholmeter

Foto's: Braumarkt en Brouwland
  • Recipiënten om te macereren
    • glazen bokalen met hermetisch deksel, om te starten:

      • 1 x 1/2 l
      • 2x 1 l 
      • 1x 2 l 
      • bij zelfmaken winkels of in warenhuizen, ik gebruik Kilner Weckpot met beugelsluiting iets duurder, veel steviger en halsopening even groot dus maar één maat ringen
    • glazen fles 5 l met oortje, kurken stop en beugelsluiting
  • Veel gebruikt klein materiaal
    • neteldoek
    • koffiefilter losse filter met filterzakjes bij voorkeur ongebleekt
    • kunststof trechter (levensmiddelen)
    • dunschiller
    • rasp
    • vijzel
    • elektrische koffiemolen
  • Materiaal om basiswijn te maken

    • kunststof gistingsvat 25 - 30 l met stop en waterslot
      ik ben fan van het 30 liter ronde kunststof gistingsvat van Speidel
  • Destillatiemateriaal
    • bij enkele recepten is er de suggestie om kleinschalig te destilleren (let op de wetgeving in jouw regio)
    • dit kan met een mini combikoeler van 40 cm en erlenmeyer van 2 l uiteraard met geschikte siliconen stop (zie speciaalzaken)
    • elektrisch plaatje
    • stel darmen voor koelwater


 


 


 

 


verwarmingsplaatje 1500 W

erlenmeyer

combikoeler

siliconen slang, ook  om te hevelen

Foto’s: Braumarkt, Brouwland, Vandenborre

Basiswijn

Basiswijn maken is niet echt noodzakelijk. Je kan perfect likeur maken met koopalcohol.
Door basiswijn te maken en deze te versterken (zie post Rekenen met alcohol) spaar je echter heel wat uit op koopalcohol.
  • reinig en ontsmet het gistingsvat en waterslot net voor gebruik met Chemipro Oxi of Arsegan Puro Oxi (ook geschikt als ontvlekker op kledij, zelfde gebruik als Vanish Oxi Action maar dit product mag absoluut niet gebruikt in gistingsvaten!)
  • kiest een turbogist, hierbij enkele voorbeelden:
    • Turbo 8: vergist 8 kg suiker tot 18 %vol in 5 dagen
    • Classic 8 Turbo: vergist 8 kg suiker tot 20 %vol in 4 dagen
    • Turbo Extreem: vergist 10,5 kg dextrose tot 23 %vol in 8 dagen
    • Alcotec Turbo Yeast 24: vergist 6 kg suiker tot 14 %vol in 24 u
    - lees goed de informatie voor je koopt, sommige gisten werken enkel met glucose!
    - de opgegeven tijd is alleen haalbaar in een volledig gestuurd proces met roeren en constante temperatuur, bij jou (en ook bij mij) duurt het meestal eens zo lang
  • volg de aanwijzingen op de verpakking van de gist
  • je kan de vergisting sneller laten verlopen door de suiker te inverteren, gebruik per 3 kg suiker 3,5 tot 4 l water, laat 10 min flink doorkoken met 5 g citroenzuur
  • als alle suiker geïnverteerd is, laat je afkoelen, indien geen actieve koolstof bij de gist gevoegd is, voeg je eventueel 75 g actieve kool / 25 l toe (neemt reeds bij de gisting een aantal grote molecule, hogere alcoholen en esters op)
  • zorg voor een degelijke temperatuurcontrole (zie verpakking gist)

    • de goedkoopste temperatuurcontrole is in een onverwarmde ruimte als de buitentemperatuur rond de 10 °C is
    • een thermostaat, een verwarmingsplaatje (o.a. bij Brouwland of in een tuincentrum als accessoire bij een propagator)
      en een dikke deken
  • koel (vat buiten uit de zon als het ≤ 10 °C)
  • tijdens afkoelen vat walsen ( CO2 laten ontsnappen)
  • snel klaren (klaringsmiddel dat geen smaak achterlaat, bv. Alcotec 24 Turbo Klar of Vinoferm Klarvit)
  • voorzichtig decanteren of hevelen met droesemstop en eventueel filteren
  • eventueel 2e maal actieve koolstof toevoegen en filteren
  • (je zou kunnen destilleren als het in jouw regio mag)
  • snel versterken (betere bewaring) en bottelen
Wat kan je winnen?

Een benaderend voorbeeld.

Stel je wilt ongeveer 3 liter ethanol van 70 % vol en je hebt ethanol gekocht van 96 % vol dan heb je 2,2 liter ethanol nodig en aanvullen met water.
Als je een basiswijn gemaakt hebt van 20 % vol dan gebruik je slechts 1,9 l ethanol van 96 % vol en vul je aan met de basiswijn.
Een besparing van 0,3 l of bijna 14 %!

De besparing wordt nog groter als je een alcohol van 40 % wilt.
Stel je wilt ongeveer 3 liter ethanol van 40 % vol maken en je hebt ethanol gekocht van 96 % vol dan heb je 1250 ml ethanol nodig en de rest water.
Als je een basiswijn gemaakt hebt van 20 %vol dan gebruik je slechts 360 ml ethanol van 96 % vol en vul je aan met de basiswijn.
Een besparing van bijna 0,9 l of bijna 29%!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten