24 maart 2021

Abrikozen

 

Abrikozenratafia (voor 2 liter)

Bron: .fruitsnacks.be


  • Stap 1, de wijn
    • Ingrediënten:
      • 1 kg rijpe abrikozen
      • sap van 1 limoen
      • suiker
      • wijngist: Kitzinger Tockay of de Arsegan Tockay

    • Materiaal:

      • blender
      • gistingsfles 5 l en waterslot
      • hydrometer
      • maatglas
      • weegschaal
    • Werkwijze:
      • verwijder de pitten
      • snijd in 4
      • doe de stukken in de blender met 1/4 l water
      • water bijvoegen tot 1 l
      • giet in een gistingsvat
      • voeg het limoensap toe
      • voeg eventueel suiker of water bij tot 180 g/l (d = 1,076)
      • voeg de gist toe en plaats het waterslot
      • zet op kamertemperatuur
      • meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is

  • Stap 2, de likeur
    • Ingrediënten:
      • 500 ml ethanol 96 % vol
      • 300 à 400 g suiker
    • Materiaal:
      • 2 neteldoeken
      • eventueel persje
      • koffiefilter
     
    • Bereiding:
      • giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
      • flink schudden om het gas te verwijderen
      • zet op een koele plaats gedurende 1 week
      • filtreer door een dubbele neteldoek (voorzichtig opdraaien om uit te persen)
      • voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
      • laat 2 maanden rijpen
      • eventueel opnieuw filteren, eventueel nazoeten
      • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten