23 maart 2021

Starten met moonshine

 

Disclaimer

Dit informatief en wetenschappelijk artikel heeft geen reclame doel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren.
Alcohol voor consumptie destilleren is onderworpen aan een vergunning.

Doelen

  • een zo zuiver mogelijk alcohol maken om likeuren aan te maken
  • een sterke drank maken van eigen fruit, druiven, honing of mout

Basis

  • whisky alambiek
    stookwinkel.nl
    hoe een zo zuiver mogelijk alcohol maken?
    Het is belangrijk om:
    • te vertrekken van een zo zuiver mogelijke basiswijn uit suiker of glucose met een snelle gist
    • een trage gefractioneerde destillatie te doen
    • het eindproduct eventueel te behandelen met actieve kool
  • hoe een sterke drank maken van eigen fruit, druiven,...?
    Hier is het belangrijk om:
    • te vertrekken van een zo zuiver mogelijke wijn of bier bij voorkeur zonder toevoegingen (sulfiet en andere), gistvoeding is OK
    • een trage destillatie in een (koperen) ketel (alambiek)
    • een tweede (en eventueel derde) destillatie met scheiden van fasen, lees hier meer
  • met welk basismateriaal beginnen?

Basiswijn

  • reinig en ontsmet het gistingsvat en waterslot net voor gebruik met Chemipro Oxi of Arsegan Puro Oxi (ook geschikt als ontvlekker op kledij, zelfde gebruik als Vanish Oxi Action maar dit product mag je absoluut niet gebruiken in gistingsvaten!)
  • kiest een turbogist, hierbij enkele voorbeelden:
    • Turbo 8: vergist 8 kg suiker tot 18 %vol in 5 dagen
    • Classic 8 Turbo: vergist 8 kg suiker tot 20 %vol in 4 dagen
    • Turbo Extreem: vergist 10,5 kg dextrose tot 23 %vol in 8 dagen
    • Alcotec Turbo Yeast 24: vergist 6 kg suiker tot 14 %vol in 24 u
    - lees goed de informatie voor je koopt, sommige gisten werken enkel met glucose!
    - de opgegeven tijd is alleen haalbaar in een volledig gestuurd proces met roeren en constante temperatuur, bij jou (en ook bij mij) duurt het meestal eens zo lang
  • volg de aanwijzingen op de verpakking van de gist
  • je kan de vergisting sneller laten verlopen door de suiker te inverteren, gebruik per 3 kg suiker 3,5 tot 4 l water, laat 10 min flink doorkoken met 5 g citroenzuur
  • als alle suiker geïnverteerd is, laat je afkoelen, indien geen actieve koolstof bij de gist gevoegd is, voeg je eventueel 75 g actieve kool / 25 l toe (neemt reeds bij de gisting een aantal grote molecule, hogere alcoholen en esters op)

  • zorg voor een degelijke temperatuurcontrole (zie verpakking gist)
    • de goedkoopste temperatuurcontrole is in een onverwarmde ruimte als de buitentemperatuur rond de 10 °C is
    • een thermostaat, een verwarmingsplaatje (bij Brouwland of in een tuincentrum als accessoire bij een propagator)
      en een dikke deken
  • koel (vat buiten uit de zon als het ≤ 10 °C)
  • tijdens afkoelen vat walsen ( CO2 laten ontsnappen)
  • snel klaren (klaringsmiddel dat geen smaak achterlaat, bv. Alcotec 24 Turbo Klar of Vinoferm Klarvit)
  • voorzichtig decanteren of hevelen met droesemstop en eventueel filteren
  • eventueel 2e maal actieve koolstof toevoegen en filteren
  • destilleer zo snel mogelijk

Gefractioneerde destillatie

  • hier zijn er 2 mogelijkheden, ofwel materiaal in glas ofwel in metaal
  • lees hier meer

Stookwijn

  • zorg voor zuiver sap en voeg eventueel gistvoeding toe
  • kiest een turbo gist die voldoende resistent is tegen alcohol, voor fruitvergisting of voor mout
  • bereidingswijze, zie boven en bij recepten bij moonshine

Alambiek

  • een koperen ketel of inox ketel met koperen helm. Het koper neutraliseert enkele ongewenste esters.
  • na gebruik goed proper schuren, spoelen en laten drogen
  • als er toch een aanslag op het koper komt laten weken met lauw water met 10 g citroenzuur /l daarna goed spoelen en drogen

Advies

  • kiest voor semi-professioneel materiaal
    • het werkt beter
    • als je stopt is de verkoopwaarde groter
    • het werkt vlot en veilig
  • een mooie start is de Still Spirits T500 met RVS reflux, zie boven) (geeft hetzelfde resulataat als een koperen reflux en is goedkoper en gemakkelijker proper te houden), een elektrische 25 l destilleerketel 2000W met kolom en koeler die in één destillatie van een basiswijn van ± 25 %vol een zuivere alcohol van ± 90 %vol maakt
  • de reflux met koeler kan vervangen worden door een dome (zie hierboven), misschien nuttig bij vruchtendestillatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten