Vodka
- Graan en aardappelen
- 10 kg aardappelen
- 1 kg lager mout
- 10 kg aardappelen
- Voorbereiding
- aardappelen wassen en in schijven snijden van ongeveer 2 cm dik
- grote drukpot met inzetmandje, vul met water tot net onder mandje en laat de aardappelen 1/2 u stomen onder druk
- aardappelen in 18 l water en pureren met de mixer, afkoelen/opwarmen tot 65°C
- geschrote mout storten
- gedurende 1,5 u maischen op 63 °C
- wort koelen tot 22 °C
- Gisten
- 10 g Alcotec Alfa Amylase toevoegen en roeren
- Alcotec Vodka-gist droog toevoegen en roeren
- laten gisten onder waterslot bij 22 °C
- na de gisting koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
- hevelen
- Destilleren
- 2 x destilleren in koperen ketel
- 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 94 °C
- 2e destillatie, proeven om voorloop (10 - 25 %) en naloop (begint meestal boven de 90 °C) te scheiden
- hart van het destillaat is gemiddeld ± 50 % vol
- Rijpen
- laat de vodka minstens 4 weken rijpen op kamertemperatuur in fles afgesloten met prop keukenpapier
- op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
- bottelen
- 2 x destilleren in koperen ketel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten