26 februari 2021

Vodka

 Vodka

  • Graan en aardappelen


    • 10 kg aardappelen

    • 1 kg lager mout
  • Voorbereiding
    • aardappelen wassen en in schijven snijden van ongeveer 2 cm dik
    • grote drukpot met inzetmandje, vul met water tot net onder mandje en laat de aardappelen 1/2 u stomen onder druk
    • aardappelen in 18 l water en pureren met de mixer, afkoelen/opwarmen tot 65°C
    • geschrote mout storten
    • gedurende 1,5 u maischen op 63 °C
    • wort koelen tot 22 °C
  • Gisten

    • 10 g Alcotec Alfa Amylase toevoegen en roeren
    • Alcotec Vodka-gist droog toevoegen en roeren
    • laten gisten onder waterslot bij 22 °C
    • na de gisting koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
    • hevelen
  • Destilleren
    • 2 x destilleren in koperen ketel
      • 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 94 °C
      • 2e destillatie, proeven om voorloop (10 - 25 %) en naloop (begint meestal boven de    90 °C) te scheiden
      • hart van het destillaat is gemiddeld ± 50 % vol
    • Rijpen
      • laat de vodka minstens 4 weken rijpen op kamertemperatuur in fles afgesloten met prop keukenpapier
      • op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
      • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten