26 februari 2021

Potikka

 Pontikka



Pontikka is een sterke drank uit Finland. Vroeger werd deze drank enkel huishoudelijk gestookt.

  • Vergistbaar:
    • 2 kg gerstemout
    • 2 kg aardappel
    • 2 kg kristalsuiker
  • Voorbereiding:
    • aardappelen 20 min stomen in een drukpan
    • aardappelen en geschrote mout 2u op 60 °C maischen
    • afkoelen tot 35 °C
    • suiker toevoegen
    • water toevoegen tot 10 l
    • temperatuur tussen 20 en 25 °C
  • Gisten:
    • Alcotec Vodka-gist droog toevoegen en roeren
    • laten gisten onder waterslot bij 22 °C
    • na de gisting koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
    • hevelen
  • Destilleren
    • 3 x destilleren in koperen ketel
      • 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 96 °C
      • 2e destillatie, alles opvangen tot damptemperatuur 93 °C
      • destillaat verdunnen tot 40% vol
      • destilleren en proeven om voorloop (10 - 25 %) en naloop (begint meestal boven de 90 °C) te scheiden
      • hart van het destillaat is gemiddeld ± 55-60 % vol
  • Rijpen
    • laat de Pontikka minstens 4 weken rijpen op kamertemperatuur in fles afgesloten met prop keukenpapier, dagelijks schudden (prop even verwijderen zodat deze niet nat wordt)
    • op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
    • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten