Pontikka
Pontikka is een sterke drank uit Finland. Vroeger werd deze drank enkel huishoudelijk gestookt.
- Vergistbaar:
- 2 kg gerstemout
- 2 kg aardappel
- 2 kg kristalsuiker
- Voorbereiding:
- aardappelen 20 min stomen in een drukpan
- aardappelen en geschrote mout 2u op 60 °C maischen
- afkoelen tot 35 °C
- suiker toevoegen
- water toevoegen tot 10 l
- temperatuur tussen 20 en 25 °C
- Gisten:
- Alcotec Vodka-gist droog toevoegen en roeren
- laten gisten onder waterslot bij 22 °C
- na de gisting koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
- hevelen
- Destilleren
- 3 x destilleren in koperen ketel
- 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 96 °C
- 2e destillatie, alles opvangen tot damptemperatuur 93 °C
- destillaat verdunnen tot 40% vol
- destilleren en proeven om voorloop (10 - 25 %) en naloop (begint meestal boven de 90 °C) te scheiden
- hart van het destillaat is gemiddeld ± 55-60 % vol
- 3 x destilleren in koperen ketel
- Rijpen
- laat de Pontikka minstens 4 weken rijpen op kamertemperatuur in fles afgesloten met prop keukenpapier, dagelijks schudden (prop even verwijderen zodat deze niet nat wordt)
- op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
- bottelen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten