Whisky
Whisky in Schotland en wiskey in Ierland worden gestookt van ongehopt bier. Voor graanwhisky kunnen alle granen gebruikt worden voor malt whisky gebruikt men enkel gerstemout.
Blended whisky is een mengsel van whisky uit verschillende stokerijen.
Een single malt is een whisky uit één whiskymakerij. Schotse single malt mag alleen gerst bevatten.
Single barrel is whisky uit één brouwsel) vat.
De smaak wordt bepaald door het gebruikte water, de mout, de manier van eesten (al dan niet gerook op turf), de gist (bepaalt mee de gevormde esters) en het type houten vat dat gebruikt wordt bij het rijpen.
De alcohol wordt 2 maal gedestilleerd en daarna minstens 3 jaar gelagerd op hout. In Schotland gebruikt men bij de 2de destillatie steeds een koperen ketel.
- Granen
- 5 kg whiskymout
- Maischen
- 10 l water opwarmen tot 65°C
- geschrote mout storten
- maisschen:
- 45 min op 63 °C
- 20 min op 73 °C
- filteren en naspoelen met heet water tot 20 l
- wort snel koelen (platenkoeler) tot 22 °C (bij snel koelen is koken niet nodig)
- Gisten
- Alcotec Whisky-gist droog toevoegen en roeren
- laten gisten onder waterslot bij 22 °C
- na de gisting koelen om te klaren, eventueel Alcotec Turbo Klar
- hevelen
- Destilleren
- zo snel mogelijk destilleren zonder scheiding van fracties (4,5 - 5 l ruwnat à 30-35 % vol)
- verdun destillaat met gekookt en afgekoeld water of Brita zodat er geen chloor inzit tot 20 à 25 % vol
- destilleer opnieuw met ±150 ml voorloop per 25 l ruwnat (kan je gebruiken als brandalcohol)
- vang de kop van het destillaat apart op dit is ±750 ml kop per 25 l ruwnat, doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden
- na de kop komt het hart van het destillaat en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van ±50-40 % vol, een parrot is hierbij handig, klik hier voor zelfbouw - geregeld proeven de rooksmaak komt op het einde
- de staart loopt tot een alcoholpercentage van de uitloop van ±50-40 % vol (meestal ronde de 95°C) doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden
- het hart: 2 - 2,5 l à ±55 % vol
- eventueel blenden
- Rijpen
- laat de whisky 3 jaar en 1 dag (Schotse traditie) rijpen in eiken vat of op medium toas eiken chips
- eiken vat moet een kleiner volume hebben dan de whisky, er verdamt jaarlijks ongeveer 2-3 % zodat kan bijgevuld worden
- bij het gebruik van chips de fles afsluiten met een prop keukenpapier zodat er contact met de lucht blijft (bevordert het ontstaan van gewenste esters)
- na het rijpen op drinksterkte brengen (40% vol)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten