27 februari 2021

Mispel likeur

 

Mispel

Een oude, bijna vergeten vrucht groeit op een struik of boomje. De vruchten lijken op grote rozebottels, de mispel is dan ook van de familie van de rozen. De vruchten zijn in oktober rijp maar nog erg hard en met een wrange smaak. Na de eerste vorst, of enkele dagen in de diepvries als het begin november nog niet gevroren heeft, worden ze zachter en kunnen ze geplukt worden. Nog enkele dagen laten fermenteren (steeltje naar beneden) op een koele plek, en genieten maar. Dit moet vrij snel want na een week kunnen ze beschimmelen en rotten.

Ingrediënten:


  • 300 g mispelzaad
  • zeste (enkel oranje deel) van 1 appelsien
  • 1 l alcohol 40 %vol
  • 5 rijpe mispels (na de eerste vorst)
  • 1/4 vanillestok
  • 0,5 l alcohol 80 %vol
  • 200 g suiker

Materiaal:

  • 2 bokalen 1 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • neteldoek
  • maatbeker

Bereiding:

  • mispel zaden en appelsienzeste macereren in 1 liter alcohol 40 % vol
  • geplette mispels zonder pitten met vel en met vanillestok laten macereren in 1/2 l 80 % vol alcohol
  • 6 weken laten macereren
  • de geplette mispels door een neteldoekje en voorzichtig uitpersen
    filtraat aanvullen met alcohol van 80 %vol tot 500 ml
  • aan de pulp 250 ml water toevoegen en goed roeren
    ook door een neteldoekje en hiervan 183 ml opzij houden (eventueel aanvullen of gedeelte weggooien)
  • in dit filtraat 200 g suiker oplossen
  • de 3 vloeistoffen samenvoegen
  • minstens 4 weken laten rijpen (wie meer van houtig houdt kan eikschilfers toevoegen)
  • filtreren indien niet helder
  • bottelen onder kurk
  • 6 maanden laten rijpen in het donker op kamertemperatuur en proeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten