Bijzoeten
Met suiker
Ik gebruik in mijn recepten op dit blog meestal suiker omdat dit eenvoudig af te meten is en suiker lost (met wat geduld) vrij goed op in een water-alcohol mengsel.
In de Google Sheet, lees ook de post Rekenen met alcohol wordt er automatisch rekening gehouden met het volume van de suiker (1,587 g per ml of 0,63 ml per g)!
Met siroop
Dikwijls wordt er in recepten een suikeroplossing gebruikt om snel te werken, nadeel is dat deze oplossing slechts beperkt houdbaar is en dat de siroop de alcohol soms te veel verdunt, hiervoor is een oplossing, lees onderaan.Uiteraard kan je de hoeveelheden aanpassen naar een kleiner of groter volume.
Je kan 25% van de suiker vervangen door glucose, dit geeft een dikkere (meer viskeuze ) siroop die de likeur meer laat tranen, meer mondgevoel geeft en iets minder zoet smaakt. Lees hier.
Concreet:
Als je in een likeur recept vindt dat je 200 ml suikersiroop van 65% moet gebruiken en je hebt de industriële siroop gemaakt dan gebruik je 65x200/86= 150 ml (151 om juist te zijn) en vul je aan met 50 ml water.
Met een gebalanceerde siroop
Bij het klassiek toevoegen van suiker vergroot het volume (1,587 ml per g) en verlaagt dus het alcoholgehalte.
Dit wordt opgelost door een mengsel van suiker en alcohol te gebruiken.
Eerst wordt een suikersiroop gemaakt:
- Ingrediënten:
- 4,3 kg kristalsuiker
- 2,5 l water (zacht of Brita-filter)
- 4,5 g citroenzuur
- Bereiding:
- ingrediënten in een grote kookpot (geen aluminium)
- al roerend aan de kook brengen
- 30 minuten tegen het kookpunt houden (suiker inverteert)
- laten afkoelen
- eventueel water bijvoegen tot 5 l als er minder volume is
- in gesloten fles, koel bewaren
Op basis van de (afgekoelde) suikersiroop maak je de basismengsels met alcohol van 80% vol en kalkarm water
Gewenste bijzoetvloeistof | Samenstelling | |||
---|---|---|---|---|
alcoholgehalte (% vol) | suikergehalte (%) | siroop (l) | alcohol 80%vol (l) | bijvullen met water tot (l) |
25 | 25 | 0,291 | 0,313 | 1 |
30 | 30 | 0,349 | 0,375 | 1 |
30 | 35 | 0,407 | 0,375 | 1 |
40 | 30 | 0,349 | 0,500 | 1 |
Wil je andere waarde berekenen kan dit gemakkelijk met mijn gegevens in Google Sheet.
Je kan er ook de verdunning van de basisalcohol mee berekenen.
Een wat moeilijke vraag wordt dan snel opgelost, bijvoorbeeld: hoeveel alcohol 94% vol moet ik mengen met hoeveel water om 70 cl alcohol te bekomen van 38%vol
Geen opmerkingen:
Een reactie posten