Zelf concentraten maken om likeuren samen te stellen
Soms is het gemakkelijk om eerst een aantal concentraten te maken en later daarmee een likeur samen te stellen.
Wie met fruit werkt kan zo in de optimale oogstperiode smaken en geuren bewaren.
Vooral wie met kruiden werkt, kan op deze manier de likeur fijn tunen.
Fruit en kruiden zijn ook te combineren, kijk onderaan voor lekkere combinaties.
Likeuren achteraf bij zoeten zorgt voor een verlaging van het alcoholgehalte, hier vind je een oplossing.
Alcohol verdunnen is nodig, in België is de koopalcohol meestal 40 % voor opleg van fruit tot 96 % vol bij apotheker en in speciaalzaken.
In Luxemburg vind je (merkelijk goedkoper) sterke ethanol in 92 , 94 en 96 % vol.
Voor de meeste toepassingen zijn sterktes boven de 80% vol weinig handig.
Fruitconcentraten
Het gemakkelijkste is om fruitsiroop te maken. Dit bewaart gemakkelijk en is goed te doseren.
- blender
- inox kookpot
- weegschaal
- maatbeker
- flessen met weck-kapje
- thermometer
- kleine inox pers (ook geschikt om kruiden te persen)
- bij gedroogd vruchten neem je de helft van het gewicht
- 750 g vers vruchten, kneuzen, eventueel pitten verwijderen
- overgieten met 1/2 liter heet water, roeren
- laten afkoelen tot 50°C, pecto-enzyme toevoegen (enzyme dat pectine afbreekt waardoor de celwanden openbarsten en er meer sap vrijkomt), afdekken met deksel
- 12 u laten inwerken bij kamertemperatuur
- persen of zeven
- aanvullen met water tot 1l
- 1 kg suiker toevoegen en al roerend verwarmen tot 80°C
- in fles gieten (voorspoelen met heet water) en weck kapje plaatsen
Kruidenconcentraten
Materiaal:- blender en/of vijzel
- weegschaal
- maatbeker
- maatglas
- koffiefilter
- bruin flessen met degelijke (druppel)stop (ik gebruik 100 ml druppelflesjes)
- gebruik 1 volume deel kruid/zaad/... 20 volume delen alcohol 80 % vol of 25 g gedroogde kruiden op 125 ml ethanol 80% vol
- kruid : zaad / bloem / ... kneuzen en fijnmalen
- kruiden en alcohol in pot met breed deksel
- 4 weken laten macereren
- filtreren
In het residu dat je met een doekje kan uitwringen, blijft nog alcohol achter. Wie dit wil recupereren, moet het volume kennen van de gebruikte alcohol en het eindvolume.
Het verschil is in de kruiden gebleven. Als dit de moeite is, kan je bij het residu 250 ml water bijvoegen en de achtergebleven alcohol destilleren (in een maatglas).
Heel traag verwarmen om de alcohol de kans te geven uit de kruidresten te verdampen.
Je gebruikt deze sterke concentraten druppel per druppel.
Ik maak mijn kruidenconcentraten meestal met het Soxhlet-toestel (als de kruidenaroma's de verwarming aankunnen) en gebruik bruine druppelflesjes van 100 ml.
Enkele voorbeelden:
Plant | Plant (Lat) | Effect in likeur | Opmerkingen |
---|---|---|---|
Anijszaad | Pimpinella anisum | warm, zoet, specifieke anijssmaak |
|
Citroenmelisse | Melissa officinalis | fris, zacht citroenaroma |
|
Engelwortel | Angelica archangelica | bittere toets |
|
Gember | Zingibr oficinale | warmte, aroma, pit, verfrissend, intens |
|
Kardemonzaad | Elettaria cardamomum | intens, verfrist, versterkt | voorzichtig doseren, smaak wordt snel overheersend |
Paradijszaad | Aframomum melegueta | fris, lichtzuur, pikant, warmte |
|
Vanillepeulen | Vanilla planifolia | typische vanillegeur en smaak, lichtgeel | peulen in de lengte doorsnijden |
Effect van andere kruiden zie de post Kruiden in likeur.
Kruiden en zaden vind je op vele plaatsen, ik heb goeie ervaring met de kwaliteit van Pit & Pit
Combinaties
Fruit | Gaat goed met |
---|---|
Aalbessen: bessen, citroenschil | kaneel, kruidnagel, nootmuskaat |
Aardbeien: vruchten, citroenschil | vanille |
Abrikozen: ontpitte vruchten, citroenschil | kaneel |
Ananas | kaneel, peper, kurkuma, kruidnagel |
Appel; vruchten, citroensap, appelsienschil | kaneel, vanille, kruidnagel |
Appelsien: sap en pulp | kaneel, koriander |
Banaan | vanille, safraan |
Bosaardbei, beetje limoenschil | vanille |
Braambessen | vanille |
Cassis: zware bessen, enkele bladeren | kaneel, kruidnagel |
Citroen: sap, schil en pulp, appelsienschil | koriander, kruidnagel |
Druiven | kaneel, peper, kruidnagel |
Kersen: ontpitte kersen | kaneel, kruidnagel, koriander, vanille |
Kiwi, vruchten pureren, citroensap | engelwortel, gemberwortel |
Nectarinen: ontpitte vruchten | vanille |
Peren | kaneel |
Perziken: ontpitte vruchten | vanille |
Pompelmoes | anijs, steranijs |
Pruimen: ontpitte vruchten, citroenschil | vanille |
Sleedoorn: hele vruchten, geen blender | kaneel, kruidnagel |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten