27 februari 2021

Chartreuse

 

Chartreuse

Eén van de best bewaarde geheimen uit La Grande Chartreuse, het moederklooster van de orde van de Kartuizers.



Het klooster (niet te bezoeken) ligt in Saint-Pierre-de-Chartreuse, nabij Grenoble. Het klooster werd in 1084 gesticht, de huidige gebouwen werden einde 17de eeuw gebouwd.
Een bron van inkomsten is de Chartreuse, een kruidenlikeur die zou gemaakt zijn van 130 verschillende planten, (Alpen) kruiden en specerijen.

Hieronder een benadering.


Ingrediënten:
  • 1 g alantswortel
  • 1 g alpenbijvoet
  • 1 g anijs
  • 1 g Arnica (bloemen)
  • 2 g bijenpollen (Pit&Pit)
  • 1 g citroenmelisse
  • 1 citroen (enkel gele deel)
  • 1 g engelwortel
  • 0,5 g engelwortelzaad
  • 2 gentiaanwortel
  • 2 g kalmoes
  • 2 g kamille (bloemen)
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 g kardamom
  • 0,5 g Alpendistel kan vervangen worden door knikkende distel (zaad)
  • 1 kruidnagel
  • 2,5 g kruizemunt
  • 2 g pepermunt
  • 0,1 g saffiaan
  • 0,5 g salie (blad)
  • 0,3 g selder (zaad)
  • 1 g tijm
  • 1 l alcohol 80 %vol
  • 1,5 g medium toast Franse eiken chips
  • 20 g vloeibare bloemenhoning
  • 250 g suiker

 

Materiaal:

  • grote bokaal (2l) met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • maatglas
  • koffiefilter
  • destillatiemateriaal

Werkwijze:

  • 1 week macereren in 1 liter alcohol 80% vol
  • filtreren door een doek, samenbinden tot een zakje
  • filtreren met een koffiefilter
  • 100 ml apart houden (voor de kleur)
  • rest filtraat met 1 liter water destilleren met het kruidenzakje in de helm
  • de fractie boven de 85 % vol apart houden dit kan je behandelen met actieve kool (Granucol GE) en gefractioneerd destilleren. Dit destillaat kan je gebruiken als basisalcohol bij een volgende bereiding van Chartreuse
  • stoppen met destilleren als het alcoholgehalte daalt onder de 55 % vol, dit kan je ook op de geur doen door af en toe een druppel destillaat op te vangen in een koffielepel en er een druppel gedestilleerd water bij te doen, dan ruiken, enkel het goed ruikend deel opvangen
  • voeg destillaat en de 100 ml filtraat samen
  • alcoholgehalte meten
  • voeg 1,5 g medium toast Franse eiken chips toe
  • hoeveelheid water berekenen (Exel-blad) voor 40 - 45% vol
  • 20 g bloemenhoning oplossen in het water en filtreren
  • 250 g suiker oplossen in het honingwater
  • alcohol bij suiker-honingwater voegen
  • als de likeur te weinig traant, beetje glycerine toevoegen
  • 8 weken laten rijpen
  • decanteren (van chips) en bottelen
  • 8 weken laten rusten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten