Eau de mélisse des Carmes
Het medicijn ‘L'Eau des Carmes' zou voor het eerst in 1379 gemaakt zijn in de abdij van Saint-Juste.
Ook nu nog kan je een commerciële vorm  Eau de mélisse des Carmes Boyer kopen bij de apotheker.
Het wordt gebruikt na de maaltijd als tonicum (5-10 druppels) om de  spijsvertering te bevorderen. Het zou ook een 'kater' voorkomen.
Tonicum Eau de mélisse de Carmes
Ingrediënten:
- 10 g citroenmelisse (verse stengel en blad fijn gesneden)
 - 6,44 g engelkruid (blad en wortels)
 - 0,69 g citroenschil
 - 7 g kaneelpoeder
 - 7 g kruidnagel
 - 3,5 g nootmuskaat
 - 35 g koriander (vrucht)
 - 1 l alcohol 80% vol
 
Materiaal:
- bokaal van 1 l met hermetisch deksel 
 
Bereiding:
- maceraat met alle kruiden en de alcohol
 - 6 weken laten macereren
 - kruiden affiltreren en in een (hop) zakje in de helm hangen
 - 150 ml water toevoegen aan het filtraat
 - destilleren tot het destillaat 72 % vol alcohol is
 
Het tonicum (na enkele weken rijpen) is nu klaar.
Likeur Eau de mélisse de Carmes
Gezien de basis, een fijn digestief!
- 550 ml tonicum
 - 20 g vloeibare acaciahoning
 - 200 g kristalsuiker
 - 300 ml ontkalkt water
 
Materiaal:
- maatglas
 - weegschaal 
 - fles
 
Bereiding:
- honing in water oplossen en filteren
 - suiker aan honingwater toevoegen
 - tonicum toevoegen
 - 8 weken laten rijpen
 

Geen opmerkingen:
Een reactie posten