27 februari 2021

Eau des Carmes

 

Eau de mélisse des Carmes

Het medicijn ‘L'Eau des Carmes' zou voor het eerst in 1379 gemaakt zijn in de abdij van Saint-Juste.
Ook nu nog kan je een commerciële vorm  Eau de mélisse des Carmes Boyer kopen bij de apotheker.
Het wordt gebruikt na de maaltijd als tonicum (5-10 druppels) om de spijsvertering te bevorderen. Het zou ook een 'kater' voorkomen.

Tonicum Eau de mélisse de Carmes

Ingrediënten:


  • 10 g citroenmelisse (verse stengel en blad fijn gesneden)
  • 6,44 g engelkruid (blad en wortels)
  • 0,69 g citroenschil
  • 7 g kaneelpoeder
  • 7 g kruidnagel
  • 3,5 g nootmuskaat
  • 35 g koriander (vrucht)
  • 1 l alcohol 80% vol

Materiaal:

  • bokaal van 1 l met hermetisch deksel

Bereiding: 

  • maceraat met alle kruiden en de alcohol 
  • 6 weken laten macereren
  • kruiden affiltreren en in een (hop) zakje in de helm hangen
  • 150 ml water toevoegen aan het filtraat
  • destilleren tot het destillaat 72 % vol alcohol is

Het tonicum (na enkele weken rijpen) is nu klaar.

Likeur Eau de mélisse de Carmes

Gezien de basis, een fijn digestief!


Ingrediënten:
  • 550 ml tonicum
  • 20 g vloeibare acaciahoning
  • 200 g kristalsuiker
  • 300 ml ontkalkt water

Materiaal:

  • maatglas
  • weegschaal
  • fles

Bereiding:

  • honing in water oplossen en filteren
  • suiker aan honingwater toevoegen
  • tonicum toevoegen
  • 8 weken laten rijpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten