Eau de mélisse des Carmes
Het medicijn ‘L'Eau des Carmes' zou voor het eerst in 1379 gemaakt zijn in de abdij van Saint-Juste.
Ook nu nog kan je een commerciële vorm Eau de mélisse des Carmes Boyer kopen bij de apotheker.
Het wordt gebruikt na de maaltijd als tonicum (5-10 druppels) om de spijsvertering te bevorderen. Het zou ook een 'kater' voorkomen.
Tonicum Eau de mélisse de Carmes
Ingrediënten:
- 10 g citroenmelisse (verse stengel en blad fijn gesneden)
- 6,44 g engelkruid (blad en wortels)
- 0,69 g citroenschil
- 7 g kaneelpoeder
- 7 g kruidnagel
- 3,5 g nootmuskaat
- 35 g koriander (vrucht)
- 1 l alcohol 80% vol
Materiaal:
- bokaal van 1 l met hermetisch deksel
Bereiding:
- maceraat met alle kruiden en de alcohol
- 6 weken laten macereren
- kruiden affiltreren en in een (hop) zakje in de helm hangen
- 150 ml water toevoegen aan het filtraat
- destilleren tot het destillaat 72 % vol alcohol is
Het tonicum (na enkele weken rijpen) is nu klaar.
Likeur Eau de mélisse de Carmes
Gezien de basis, een fijn digestief!
- 550 ml tonicum
- 20 g vloeibare acaciahoning
- 200 g kristalsuiker
- 300 ml ontkalkt water
Materiaal:
- maatglas
- weegschaal
- fles
Bereiding:
- honing in water oplossen en filteren
- suiker aan honingwater toevoegen
- tonicum toevoegen
- 8 weken laten rijpen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten