27 februari 2021

Bigorio

 

Bigorio, een groene notenlikeur

Het dorp Bigorio ligt in het Cassaratedal (Zwitserland).
Hier werd het Convento Sante Maria dei Frati Cappucciniv door de kapucijnen gesticht (gesticht 1535, gebouwd in 1767), het eerste van deze orde in Zwitserland.
De kerk Santa Maria Assunta dateert uit de 13e eeuw. Ook bezit het klooster een magnifieke bibliotheek en museum.
Hier ligt de basis van het likeur dat nu in Tecino (CH) en Trentino (I) gemaakt wordt.

Ingrediënten:

  • 2 l grappa (grappa kan je kopen in verschillende kwaliteiten en sterkte, 37,5 % is het wettelijk minimum (soms tot 60 % vol) al dan niet gezoet en met toegevoegde kruiden. Grappa wordt gemaakt (zoals Marc in Frankrijk, Orujo in Spanje) door het vergisten van de rest na het persen van druiven (vellen en zaden) en het destilleren, je kan dus ook Marc of Orujo gebruiken. (in geval van 'nood' is zelfs een neutrale vodka te gebruiken).
  • 600 g noten met groen schaal (als de wal- of okkernoten beginnen te kleuren dan die met nog groene pel uitzoeken / het lukt ook met hazelnoten - geeft een andere toets)
  • 500 g kristalsuiker (grof)
  • 50 g vanillesuiker of vanillestokje
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneel (stok)
  • 6 jonge varenveren, omdat het 'blad' van een varenplant anatomisch sterk afwijk van bladeren van andere planten noemt men ze veren. Bij een studie van de varens in de Alpenflora, is de eikvaren de meest voorkomende. Het lijkt logisch om dit geslacht te gebruiken (komt ook bij ons voor) daar deze varens eetbaar zijn en goed resultaat geven. Het lekkerste zijn de jonge veren die net ontrold zijn.
  • 0,5 g kruidnoot (geraspt)

Materiaal:

  • fles met brede hal van 5 l met hermetisch sluitend deksel
  • maatbeker
  • weegschaal
  • neteldoek
  • koffiefilter

Werkwijze:

  • noten (heel) en kruiden in bokaal met brede hals
  • overgieten met suiker en vanillesuiker
  • voorzichtig overgieten met grappa
  • 40 dagen laten rijpen (donker en koel)
  • eerst door een neteldoek dan door een koffiefilter
  • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten