Pernod
Henri-Louis Pernod die in 1805 de absint voor het eerst commercieel geproduceerd heeft. Na WO I werd absint verboden in Frankrijk en Pernod verving de alsem door steranijs. Pernod is een anis (zie inleiding anijslikeuren). Onderstaande bereidingen zijn echter zonder destilleren en benaderen de smaak.
Ingrediënten:
- 1 l oplegalcohol 40 % vol
- 25 g anijszaad
- 7 steranijsjes
- 3 g venkel
- 100 g suiker
Materiaal:
- maatbeker
- weegschaal
- hermetisch sluitende bokaal van 2 l
- koffiefilter
Bereiding:
- kruiden 8 weken laten macereren in de alcohol op een warm plaats (zon) in een gesloten bokaal
- mengsel voor een filterzakje gieten
- suiker in een fles doen en langzaam de alcohol bijgieten, niet schudden
- min 6 weken laten rijpen
Pernod 2
Onze lievelingslikeur in de zomer.
Serveer 2,5 cm likeur in een groot smal glas en naar voorkeur water met ijsblokjes uit de kan toevoegen.
Ingrediënten:
- 0,5 l alcohol 96 %vol
- 25 g anijszaad
- 5 g steranijsjes
- 3 g venkelzaad
- 200 g suiker
Materiaal:
- 2 flessen van 1 liter met hermetisch sluitende dop
- Brita-filter
- koffiefilter
Bereiding:
- kruiden in één van de flessen
- overgieten met 200 ml (Brita-) water (kalkarm) en de alcohol toevoegen
- kruiden 8 weken laten macereren in de alcohol op een warm plaats (zon) in de gesloten fles
- 24 u voor einde, suiker oplossen in 200 ml water in tweede fles
- maceraat en suikeroplossing naast elkaar zetten (zelfde temperatuur)
- na 24 u kruidenmengsel voor een filterzakje gieten
- filtraat bij de suikeroplossing gieten
- aanvullen met (Brita-) water tot 1 liter
- min 6 weken laten rijpen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten