27 februari 2021

Pernod

 

Pernod

Henri-Louis Pernod die in 1805 de absint voor het eerst commercieel geproduceerd heeft. Na WO  I werd absint verboden in Frankrijk en Pernod verving de alsem door steranijs. Pernod is een anis (zie inleiding anijslikeuren). Onderstaande bereidingen zijn echter zonder destilleren en benaderen de smaak.

Ingrediënten: 

  • 1 l oplegalcohol 40 % vol
  • 25 g anijszaad
  • 7 steranijsjes
  • 3 g venkel
  • 100 g suiker

Materiaal:

  • maatbeker
  • weegschaal
  • hermetisch sluitende bokaal van 2 l
  • koffiefilter

Bereiding: 

  • kruiden 8 weken laten macereren in de alcohol op een warm plaats (zon) in een gesloten bokaal
  • mengsel voor een filterzakje gieten
  • suiker in een fles doen en langzaam de alcohol bijgieten, niet schudden
  • min 6 weken laten rijpen

Pernod 2

Onze lievelingslikeur in de zomer.
Serveer 2,5 cm likeur in een groot smal glas en naar voorkeur water met ijsblokjes uit de kan toevoegen.

Ingrediënten: 

  • 0,5 l alcohol 96 %vol
  •  25 g anijszaad 
  • 5 g steranijsjes 
  • 3 g venkelzaad 
  • 200 g suiker

Materiaal:

  • 2 flessen van 1 liter met hermetisch sluitende dop
  • Brita-filter
  • koffiefilter

Bereiding: 

  • kruiden in één van de flessen
  • overgieten met 200 ml (Brita-) water (kalkarm) en de alcohol toevoegen
  • kruiden 8 weken laten macereren in de alcohol op een warm plaats (zon) in de gesloten fles
  • 24 u voor einde, suiker oplossen in 200 ml water in tweede fles
  • maceraat en suikeroplossing naast elkaar zetten (zelfde temperatuur)
  • na 24 u kruidenmengsel voor een filterzakje gieten 
  • filtraat bij de suikeroplossing gieten 
  • aanvullen met (Brita-) water tot 1 liter 
  • min 6 weken laten rijpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten