26 februari 2021

Kirsch

 

Kirsch

Een sterke drank uit de Elzas en het Zwarte Woud die van kersen en/of krieken wordt gemaakt.


  • Kersen en krieken
    • verzamel 12 kg kersen en krieken, zoveel mogelijk verschillende soorten maar wel goed rijp
    • wassen, ontstelen (looizuur!) en ontpitten (blauwzuur!)
    • pureren en invriezen omdat de kersen en krieken niet tegelijk goed rijp worden
  • Gisten
    • snel ontdooien (microgolf)
    • pulp meten (zuur aanpassen tot 6g/l met zwavel- of wijnsteenzuur)
    • gisting met gist die veel aroma geeft
    • op einde van de gisting door een neteldoekdoek zeven en deze uitpersen
  • Destilleren
    • wijn destilleren (voor- en naloop scheiden)
    • eventueel rest van de pulp verdunnen met 3 l water en hier ook de alcohol uit destilleren met ruime voor en naloop
    • dit geeft 1 tot 1,5 l kirsch à 45 tot 50 %vol
  • Rijpen
    • laat de kirsch minstens 6 maanden rijpen op kamertemperatuur
    • breng op sterkte met kalkarm water

Geen opmerkingen:

Een reactie posten