Kirsch
Een sterke drank uit de Elzas en het Zwarte Woud die van kersen en/of krieken wordt gemaakt.
- Kersen en krieken
- verzamel 12 kg kersen en krieken, zoveel mogelijk verschillende soorten maar wel goed rijp
- wassen, ontstelen (looizuur!) en ontpitten (blauwzuur!)
- pureren en invriezen omdat de kersen en krieken niet tegelijk goed rijp worden
- Gisten
- snel ontdooien (microgolf)
- pulp meten (zuur aanpassen tot 6g/l met zwavel- of wijnsteenzuur)
- gisting met gist die veel aroma geeft
- op einde van de gisting door een neteldoekdoek zeven en deze uitpersen
- Destilleren
- wijn destilleren (voor- en naloop scheiden)
- eventueel rest van de pulp verdunnen met 3 l water en hier ook de alcohol uit destilleren met ruime voor en naloop
- dit geeft 1 tot 1,5 l kirsch à 45 tot 50 %vol
- Rijpen
- laat de kirsch minstens 6 maanden rijpen op kamertemperatuur
- breng op sterkte met kalkarm water
Geen opmerkingen:
Een reactie posten