26 februari 2021

Slivovitsj

Slivovitsj 

Een sterke drank uit Oost-Europa gemaakt van pruimen.
Slivovitsj bestaat in 2 varianten, de ruwe, scherp van smaak en de zachtere die 5 - 10 jaar rijpt op acaciavaten.

Door het hoge gehalte aan pectine in pruimen is de kans op methanol vrij groot (zie ook post over methanol). Een tweede gevaar is het ontstaan van het erg toxische blauwzuur (HCN, waterstofcyanide) uit gebroken pitten.

Wie er zich aan wil wagen, weet wat er mis kan gaan...

Je kan een veilige Slivovitsj-achtige drank maken door macereren (geen methanol noch blauwzuur).

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe pruimen (mengeling van aromatisch pruimen)
  • 1 l alcohol 60 % vol
  • Macereren
    • wassen, slechte delen wegsnijden, ontpitten en in de blender
    • pulp overgieten met 1 liter alcohol, pot hermetisch sluiten
    • 14 dagen macereren op een warme plek en elke dag schudden
  • Destilleren
    • 2 liter chloorvrij water toevoegen
    • zeer traag dstilleren
  • Rijpen
    • laat de alcohol minstens 4 weken rijpen op kamertemperatuur
    • voor een betere en zachtere smaak laat minstens 6 - 12 maanden rijpen met eiken chips (sherry)
    • eventueel op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water of zuivere ethanol)
  • Geen opmerkingen:

    Een reactie posten