26 februari 2021

Eau de vie

 Eau de vie

Eau de vie als bijproduct van de wijnproductie vind je in vele landen: trester in Duitsland, marc in Frankrijk, grappa in Italië, aguardente in Portugal (dikwijls gebruikt voor het versterken van porto maar ook zo gedronken), orujo in Spanje.
Gelijkenissen: laten vergisten van wat in de pers achterblijft na het uitpersen van de gekneusde druiven.
Verschillen: soms met steeltjes, soms zonder - soms aangelengd met water en chaptalisatie, meestal puur of enkel chaptalisatie ...
Een basisrecept hier onder.


  • Druiven
    • pulp uit de pers na sappersing
    • vergisten kan droog of nat
      • droge vergisting
        • gist mengen met de pulp en zo laten gisten
      • natte vergisting:
        • pulp behandelen met 1 g Zymex Aroma (Vinoferm) of 0,5 g Rohpect-Pro (Arsegan) per kg pulp, kneden en een nacht later rusten
        • gistende most toevoegen tot je net met een lepel door de pulp kan roeren (zeer dikke brij) ofwel water toevoegen tot een dikke brij, dan per liter toegevoegd water 250 g kristalsuiker en roeren tot de suiker opgelost is
  • Wijn
    • indien gistende most gebruikt is, start de gisting snel - indien water en suiker gebruikt is, vergisten met een gist die veel aroma vrij geeft (Bioferm Aromatic, Arsegan Aroma of Kitzinger Port)
    • NOOIT sulfiet gebruiken
    • bij natte gisting: na de gisting persen, koelen, klaren en hevelen
  • Destilleren
    • zo snel mogelijk destilleren
    • bij groge gisting (grappa) gistende pulp in ketel en au bain-marie destilleren
    • 2 x destilleren in koperen ketel
      • 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 94 °C
      • 2e destillatie, proeven om voorloop (10-20 %) en naloop (begint meestal boven de 90 °C) te scheiden
      • hart van het destillaat is gemiddeld ± 60-65 % vol
  • Rijpen
    • meestal wordt grappa niet gelagerd, er bestaat echter ook een "bruine" variant die op eik gelegen heeft
    • minstens 5 jaar in een eiken (Fanse eik) vat of op medium toast eiken chips
    • eiken vat moet een kleiner volume hebben dan de eau de vie (er verdampt jaarlijks ongeveer 2-3 % zodat kan bijgevuld worden)
    • bij het gebruik van chips de fles afsluiten met een prop keukenpapier zodat er contact met de lucht blijft (bevordert het ontstaan van gewenste esters)
    • na minstens 5 jaar op drinksterkte brengen (40% vol)
    • bottelen, afsluiten met kurken stop
  • Tip
    • rijping kan met de helft ingekort worden door de eiken chips in een koffiemolen tot poeder te vermalen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten