26 februari 2021

Jenever

 Jenever

  • Granen
    • jonge jenever
      • 2 kg lagermout (experimenteer ook eens met een moutmengeling van lager en ale)
      • 2 kg maisvlokken
      • 1 kg roggemout
    • oude jenever
      • 3 kg lagermout
      • 2 kg maisvlokken
  • Maischen
    • 15 l water opwarmen tot 65°C
    • geschrote mout storten
    • maisschen:
      • 60 min op 63 °C
      • 30 min op 73 °C
    • filteren en naspoelen met heet water tot 20 l
    • wort koelen (platenkoeler) tot 22 °C (bij snel koelen is koken niet nodig)
  • Gisten
    • Alcotec Whisky- of Vodkagist droog toevoegen en roeren
    • laten gisten onder waterslot bij 22 °C
    • na de gisting koelen om te klaren
  • Destilleren
    • jonge jenever
      • destilleer zonder scheiding van fractie (15-20 % vol)

      • 25 g jeneverbessen in een hopzakje gedurende 1 uur later macereren
      • opnieuw destilleren (traag)
        • met hopzakje opgehangen in de helm van de ketel
        • met 5 - 10 % voorloop en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van 40 % vol, een parrot is hierbij handig
      • het destillaat is nu ongeveer 45-50 % vol
    • oude jenever
      • destilleer zonder scheiding van fractie (15-20 % vol)
      • opnieuw destilleren (traag met scheiding van voor- en naloop (proeven!)
      • destillaat met zacht water (Brita) op 40 % vol brengen
      • 3e maal destilleren
        • hopzakje met 25 g jeneverbessen in helm van de ketel
        • traag destilleren met scheiding van voor- en naloop (proeven!)
      • destillaat versnijden met melasse alcohol (zie recept bruine rum)
        • 5-10 % jenever
        • aanvullen met melasse alcohol
  • Rijpen
    • laat de jonge jenever 8 weken rijpen op een koele plaats (10-12 °C)
    • voor oude graanjenever kan je ook narijpen op eik
    • op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
    • als de jenever nog te scherp is kan je verzachten met 1 tot 1,5 g suiker per liter destillaat toevoegen
    • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten