26 februari 2021

Honingrum

 Honingrum

Een sterke drank uit bruine suiker en honing ook wel eens Black Beard's Rum genoemd.


  • Suikers
    • 5 kg bruine suiker
    • 250 g vloeibare honing (soort naar smaak, woudhoning van Pit&Pit is wel lekker)
  • Gisten
    • suiker in gistingsvat van 25 l
    • 5 l water koken en honing toevoegen (maakt de honing kiemvrij)
    • honingoplossing bij de suiker gieten, stevig roeren en suiker oplossen
    • kookpot van de honing naspoelen met koud water, dit bij de suiker-honingoplossing
    • bijvullen met koud water tot 20 l
    • laten afkoelen tot 24°C
    • Alcotec Rum-gist toevoegen
    • laten uitgisten bij 22 - 24 °C
    • snel koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
    • afhevelen en onmiddellijk destilleren
  • Destilleren
    • 2 x destilleren in koperen ketel

      • 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 94*C
      • 2e destillatie, proeven om voorloop (5 - 10 %) en naloop (begint meestal boven de 90* C) te scheiden
      • hart van het destillaat is gemiddeld ± 60 % vol
  • Rijpen
    • laat de rum minstens 6 - 12 maanden rijpen op eik of eiken chips (frans of amerikaans heavy toast naar smaak) (geregeld proeven)
    • op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
    • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten