Honingrum
Een sterke drank uit bruine suiker en honing ook wel eens Black Beard's Rum genoemd.
- Suikers
- 5 kg bruine suiker
- 250 g vloeibare honing (soort naar smaak, woudhoning van Pit&Pit is wel lekker)
- Gisten
- suiker in gistingsvat van 25 l
- 5 l water koken en honing toevoegen (maakt de honing kiemvrij)
- honingoplossing bij de suiker gieten, stevig roeren en suiker oplossen
- kookpot van de honing naspoelen met koud water, dit bij de suiker-honingoplossing
- bijvullen met koud water tot 20 l
- laten afkoelen tot 24°C
- Alcotec Rum-gist toevoegen
- laten uitgisten bij 22 - 24 °C
- snel koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
- afhevelen en onmiddellijk destilleren
- Destilleren
- 2 x destilleren in koperen ketel
- 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 94*C
- 2e destillatie, proeven om voorloop (5 - 10 %) en naloop (begint meestal boven de 90* C) te scheiden
- hart van het destillaat is gemiddeld ± 60 % vol
- 2 x destilleren in koperen ketel
- Rijpen
- laat de rum minstens 6 - 12 maanden rijpen op eik of eiken chips (frans of amerikaans heavy toast naar smaak) (geregeld proeven)
- op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
- bottelen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten