26 februari 2021

Gin

 Gin

Gin is een gearomatiseerde jenever uit graanalcohol. Het basisaroma ontstaat uit de jeneverbessen of uit sleedoornvruchten. Zie ook gin bij likeur.
  • Granen
    • 5 kg lagermout

    • maischen
    • 15 l water opwarmen tot 65 °C
    • geschrote mout storten
    • maisschen:
      • 45 min op 63 °C
      • 20 min op 73 °C
    • filteren en naspoelen met heet water tot 20 l
    • wort koelen (platenkoeler) tot 22 °C (bij snel koelen is koken niet nodig)
  • Gisten
    • Alcotec Whisky- of Vodkagist droog toevoegen en roeren
    • laten gisten onder waterslot bij 22 °C
    • na de gisting koelen om te klaren
  • Destilleren
    • destilleer zonder scheiding van fractie (30-35 % vol)
    • 3 g engelwortel, 2 g citroenschil (enkel gele deel, gedroogd), 3 g gemberwortel, 3 g hop (Goldings), 15 g jeneverbessen, 2,5 g kaneel, 2 g kardemon, 4 g korianderzaadjes, 3 g lavendelbloemen, 1,5 g Spaanse peper (gedroogd), 2 g sinaasappelschil (enkel oranje deel, gedroogd in een hopzakje gedurende 1 uur later macereren
    • opnieuw destilleren (traag)
      • met het hopzakje opgehangen in de helm van de ketel
      • met 5 - 10 % voorloop en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van 40 % vol, een parrot is hierbij handig
    • het destillaat is nu ongeveer 54 % vol
  • Rijpen
    • laat de gin 4 weken rijpen op een koele plaats (10-12 °C)
    • op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
    • 1 tot 1,5 g suiker per liter destillaat toevoegen
    • bottelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten