- Granen
- 5 kg maismeel of maisvlokken
- 0,5 kg roggemout
- Maischen
- 20 l water (zonder chloor) op 50 °C
- mais storten
- 15 min op 50 °C - 15 min op 65 °C - 20 min op 75 °C
- koel to 65 °C
- mout schroten en toevoegen
- maischen op 65 °C gedurende 6-7 u (in hooikist) - kan verkort worden tot 3 u door toevoegen van amylase
- Gisten
- wort koelen tot 25 °C
- in gistingsvat gieten
- Whiskygist toevoegen
- Destilleren
- wort door een neteldoek gieten
- zo snel mogelijk destilleren zonder scheiding van fracties (4,5 - 5 l ruwnat à 30-35 % vol)
- verdun destillaat met gekookt en afgekoeld water of Brita zodat er geen chloor inzit tot 20 à 25 % vol
- destilleer opnieuw met ±150 ml voorloop per 25 l ruwnat (kan je gebruiken als brandalcohol)
- vang de kop van het destillaat appart op dit is ± 750 ml kop per 25 l ruwnat, doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden
- na de kop komt het hart van het destillaat en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van ±50-40 % vol (proeven)
- de staart loopt tot een alcoholpercentage van de uitloop van ± 50-40 % vol (meestal ronde de 95°C) doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden
- het hart: 2 - 2,5 l à ±55 % vol
- eventueel blenden
- Rijpen
- verdunnen to 40 % vol met chloorvrij water (± 3,5 l corn moonshine)
- 6-12 maanden rijpen op eik (vat, eiken cubes of chips american toast)
Maak zelf moonshine en likeur. Van leuke, eenvoudige recepten tot wetenschappelijke en technische achtergrond.
26 februari 2021
Corn moonshine
Corn moonshine - Tennessee
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten