26 februari 2021

Corn moonshine

Corn moonshine - Tennessee
  • Granen
    • 5 kg maismeel of maisvlokken
    • 0,5 kg roggemout
  • Maischen
    • 20 l water (zonder chloor) op 50 °C
    • mais storten
    • 15 min op 50 °C - 15 min op 65 °C - 20 min op 75 °C
    • koel to 65 °C
    • mout schroten en toevoegen
    • maischen op 65 °C gedurende 6-7 u (in hooikist) - kan verkort worden tot 3 u door toevoegen van amylase
  • Gisten

    • wort koelen tot 25 °C
    • in gistingsvat gieten
    • Whiskygist toevoegen
  • Destilleren
    • wort door een neteldoek gieten
    • zo snel mogelijk destilleren zonder scheiding van fracties (4,5 - 5 l ruwnat à 30-35 % vol)
    • verdun destillaat met gekookt en afgekoeld water of Brita zodat er geen chloor inzit tot 20 à 25 % vol
    • destilleer opnieuw met ±150 ml voorloop per 25 l ruwnat (kan je gebruiken als brandalcohol)
    • vang de kop van het destillaat appart op dit is ± 750 ml kop per 25 l ruwnat, doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden
    • na de kop komt het hart van het destillaat en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van ±50-40 % vol (proeven)
    • de staart loopt tot een alcoholpercentage van de uitloop van ± 50-40 % vol (meestal ronde de 95°C) doe dit per 125 ml zodat je later kan bepalen welke fractie je nog kan gebruiken om te blenden
    • het hart: 2 - 2,5 l  à  ±55 % vol
    • eventueel blenden
  • Rijpen
    • verdunnen to 40 % vol met chloorvrij water (± 3,5 l corn moonshine)
    • 6-12 maanden rijpen op eik (vat, eiken cubes of chips american toast)
       
Aangepast recept uit Tennessee, geruild voor één van mijn recepten met vruchten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten