02 maart 2021

Baileys

 

Baileys

Baileys is een roomlikeur met Ierse whiskey voor het eerst gelanceerd in Dublin in 1974. Baileys heeft een vrij laag alcoholgehalte (±17 %vol) en bevat room, zonder bewaarmiddelen is hygiënisch werken en gekoeld bewaren aangewezen.

Ingrediënten:

  • 440 ml alcohol 40 % vol (260 ml à 96% + water tot 440 ml)
  • 25 g eiken chips whisky
  • 250 g suiker
  • 500 ml gesteriliseerde room 20 % vet

Materiaal:

  • fles met smallere hals 1 l met hermetisch deksel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter

Bereiding:

  • de chips laten weken in de alcohol  (5-6 weken lageren en rijpen) *
  • chips affilteren
  • alle ingrediënten mengen, aanvullen met Brita-water of gekookt, afgekoeld water tot 1 liter
  • bottelen
  • nog 3 maanden laten rijpen in de koelkast

* Whisky rijpt lange tijd (minstens 3 jaar en 1 dag) op eiken vaten, hierdoor neemt de alcohol de smaak en geur van het vat over. De alcohol wordt ook zachter door het contact met de lucht (ester vorming). Dit kan je simuleren door gedurende een 1/2 uurtje per dag met een aquariumluchtpomp en een keramisch of inox "steentje" lucht door het mengsel alcohol - eiken chips te pompen (met een timer) . De 'rijpingstijd' van de alcohol kan verkort worden tot 1 1/2 week door de chips te malen in een elektrische koffiemolen (niet warm draaien) en het beluchten te behouden 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten