Gin
Gin is een gearomatiseerde jenever uit graanalcohol. Het basisaroma ontstaat uit de jeneverbessen of uit sleedoornvruchten. Zie ook gin bij moonshine.
Gin werd gemaakt in Engeland (London), begin 17e eeuw toen de import van jenever vanaf het vaste land moeilijk liep. Jenever werd “ginnever” en later “gin”).
- 3 g engelwortel
- 2 g citroenschil (enkel gele deel, gedroogd)
- 3 g gemberwortel
- 3 g hop (Goldings)
- 15 g jeneverbessen
- 2,5 g kaneel
- 2 g kardemon
- 4 g korianderzaadjes
- 3 g lavendelbloemen
- 1,5 g Spaanse peper (gedroogd)
- 2 g sinaasappelschil (enkel oranje deel, gedroogd
- 3 liter alcohol van 70 % vol
Materiaal:
- weegschaal
- maatbeker
- kookpot 5 l
- destillatiemateriaal
- maatglas
- Brita
Bereiding:
- alle kruiden gedurende 1 uur later macereren in de alcohol op 35 - 40 °C
- mengel door een hopzakje gieten
- alcohol in de destilleerketel (verboden in België)
- zakje dichtknopen en boven de alcohol ophangen
- de eerste 25 à 30 ml apart houden (voorloop en meestal te bitter)
- daarna zeer langzaam laten destilleren tot de temperatuur in de brug boven de 93 °C komt, dit deel destillaat apart houden
- verder destilleren en elke 20 ml proeven tot de alcohol een scherpe smaak krijgt dan stoppen
- het destillaat verdunnen tot 40% vol met 'Brita'-water of water dat flink gekookt heeft en afgekoeld is (eindvolume ongeveer 5 l)
- als je heldere gin wil, voeg je nog 1 à 1,5 g kristalsuiker per liter toe, lekkerder is met rietsuiker maar met kans op een lichte kleurzweem
Gin zonder destilleren
Een recept samenstellen voor een bereiding zonder destilleren van 'kleurloze' gin bleek zonder commercieel concentraat bijna onmogelijk.
Twee mogelijkheden om gin te maken zonder destilleren:
- Gekleurde gin, was snel gevonden
- Als de gin mag gekleurd zijn neem je bovenstaand recept en voeg je ineens de suiker toe.
- Na 1/2 u macereren proef je en elk 1/2 uur opnieuw tot jouw smaak bereikt is (telkens stevig schudden).
- (bijna) Kleurloze gin
- Je neemt bovenstaande kruidenmengelingen en doet deze in een kaaszakje, linnen zakdoek, ... geen suiker toevoegen
- Doe de alcohol op drinksterkte in een drukpot.
- Hang het zakje boven de vloeistof en zet op het vuur.
- Bij het eerste teken van maximale druk vuur onmiddellijk uit (er moet zo weinig mogelijk stoom = vooral alcohol! ontsnappen), pot bedekken met een dikke badhanddoek en traag laten afkoelen. De aromaten lossen op in de alcoholdamp.
- Als de pot afgekoeld is, openen en proeven.
- Opwarmen en afkoelen herhalen tot de smaak goed zit.
- Eventueel alcoholgehalte meten en op sterkte brengen met alcohol van 96% vol (er kan een beetje alcohol verdwenen zijn, afhankelijk van het type snelkookpan)
- Suiker toevoegen
- Er ontstaat soms een lichte kleurzweem door condensatie van de alcohol op de kruiden (beetje maceratie).
Dit kan voorkomen worden door het kruidenzakje enkele minuten in een oven van 120°C te leggen net voor het in de snelkookpan gaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten