Abdijlikeuren
Likeuren met kruiden, abdijlikeuren, ... zijn een heel ander verhaal dan eenvoudige likeuren, ratafia's,...
De likeuren ontstonden meestal als medicinaal drankje dat soelaas moest bieden tegen de meest voorkomende kwaaltjes bij de kloosterlingen.
De recepten zijn geheim en dikwijls worden tientallen kruiden gebruikt... een bijna onmogelijke opdracht.
Soms vraagt het zeer veel tijd, het tijdsbesef in een klooster of abdij, dagelijks bepaald door de getijengebeden en jaarlijks door de terugkerende heiligenfeesten, was totaal anders dan het onze.
Zonder de pretentie te hebben om de likeur te imiteren, volgen hier eigen creaties die qua kleur, geur en smaak een gelijkaardige beleving geven.
- Bénédictine voor wie erg veel geduld heeft
- Charteuse een geheim uit de Alpen
- Eau de Mélisse de Carmes: een eigen likeurcreatie op basis van dit elixir
- Bigorio, een groene notenlikeur, naar een recept uit het klooster van Bigorio
Geen opmerkingen:
Een reactie posten