Ratafia
Oorspronkelijk verwees de term naar een drank die werd gedronken bij de  ratificatie van een overeenkomst in Roussillon in Frankrijk en in  Catalonië in Spanje. 
|  | 
| Roussillon | 
Later werd de drank ook in andere streken gemaakt.  Ratafia wordt gemaakt door aan druivenmost of ander gistend fruit  suiker, kruiden en alcohol toe te voegen. Door de toevoeging van alcohol  stopt het gistingsproces, waardoor niet alle suikers worden omgezet. De  ratafia blijft daardoor zoet van smaak. Het percentage alcohol in  ratafia ligt tussen 16 en 22%.
Je kan ratafia maken zowel met vruchtensap als met gistende most.
Ratafia met vruchtensap
Ratafia met gistende most
We benaderen het suikergehalte van druivenmost (140 - 250 g per  liter) en kiezen voor 180 g/l . Dit kan door het suikergehalte van het  sap te meten met een hydrometer (heeft een schaal met het suikergehalte  in g / l).
Het toevoegen van suiker kan op basis van de hydrometer.
Om vruchtenwijn te maken heb je volgend materiaal nodig:
- blender (voor grote hoeveelheden een fruitmolen)
- gistingsvat
- waterslot
- hydrometer (Vinoferm)
- maatglas 250 ml
- eventueel persje
Recepten voor:
 
Geen opmerkingen:
Een reactie posten