Bijzoeten
Met suiker
Ik gebruik in mijn recepten op dit blog meestal suiker omdat dit eenvoudig af te meten is en suiker lost (met wat geduld) vrij goed op in een  water-alcohol mengsel.
 In de Google Sheet, lees ook de post Rekenen met alcohol wordt er automatisch rekening gehouden met het volume van de suiker  (1,587 g per ml of 0,63 ml per g)!
Met siroop
Dikwijls  wordt er in recepten een suikeroplossing gebruikt om snel te werken, nadeel is  dat deze oplossing slechts beperkt houdbaar is en dat de siroop de alcohol soms te veel verdunt, hiervoor is een oplossing, lees onderaan.Komt  er nog bij dat in heel wat recepten niet aangegeven is welke  concentratie suikersiroop er gebruikt wordt én dat er naar mijn smaak  teveel suiker wordt toegevoegd.
Iedereen die mijn amaretto  met 200 - 250 g suiker/liter likeur (proeven want hangt af van de  amandelen) heeft geproefd, vindt die lekkerder en evenwichtiger dan de  commerciële likeuren met een suikergehalte van 300-350 g / l. Veel  suiker stopt foutjes in de smaak weg en maakt mensen misschien ook verslaafd...!
Je kan normaal-siroop maken door  0,45 l water al roerend met 1 kg suiker aan de kook te brengen. Als  het kookt 1                                  theelepeltje citroenzuur toevoegen en 15  minuten zachtjes laten doorkoken. De normaal -suikersiroop bevat tweemaal zoveel gewicht (g / kg) aan suiker als het  volume (ml / l) van het water.
De suikersiroop van 65% zoals Brouwland aanbeveelt om met hun Alcoferm-concentraten likeur te maken, vind je hier.
 In  de industrie gebruikt men een siroop met 86 % suiker: 86 kg                                 suiker, 90 gram citroenzuur en 50  liter water als roerend opwarmen tot 80°C en deze temperatuur 30 min  aanhouden (ineens gepasteuriseerd). Na afkoelen aanvullen tot 100 l met  kalkarm water (anders troebel). Door de hoge concentratie suiker is de  bewaring beter. Donker bewaren bij normale temperatuur in een hermetisch  gesloten (geen kurk) glazen fles. 
 Uiteraard kan je de hoeveelheden aanpassen naar een kleiner of groter volume. 
Je kan 25% van de suiker vervangen door glucose, dit geeft een dikkere (meer  viskeuze ) siroop die de likeur meer laat tranen, meer mondgevoel geeft en iets minder zoet smaakt. Lees hier. 
Concreet:
Als  je in een likeur recept vindt dat je 200 ml suikersiroop van 65% moet  gebruiken  en                                  je hebt de industriële siroop gemaakt  dan gebruik je 65x200/86= 150 ml (151 om juist te zijn) en vul je aan  met 50 ml water.Met een gebalanceerde siroop
Bij het klassiek toevoegen van suiker vergroot het volume (1,587 ml per g) en verlaagt dus het alcoholgehalte.
Dit wordt opgelost door een mengsel van suiker en alcohol te gebruiken.
Eerst wordt een suikersiroop gemaakt:
- Ingrediënten:
 - 4,3 kg kristalsuiker
- 2,5 l water (zacht of Brita-filter)
- 4,5 g citroenzuur
 
- Bereiding:
 - ingrediënten in een grote kookpot (geen aluminium)
- al roerend aan de kook brengen
- 30 minuten tegen het kookpunt houden (suiker inverteert)
- laten afkoelen
- eventueel water bijvoegen tot 5 l als er minder volume is
- in gesloten fles, koel bewaren
 
Op basis van de (afgekoelde) suikersiroop maak je de basismengsels met alcohol van 80% vol en kalkarm water
| Gewenste bijzoetvloeistof | Samenstelling | 
|---|
| alcoholgehalte (% vol) | suikergehalte (%) | siroop (l) | alcohol 80%vol (l) | bijvullen met water tot (l) | 
| 25 | 25 | 0,291 | 0,313 | 1 | 
| 30 | 30 | 0,349 | 0,375 | 1 | 
| 30 | 35 | 0,407 | 0,375 | 1 | 
| 40 | 30 | 0,349 | 0,500 | 1 | 
Wil je andere waarde berekenen kan dit gemakkelijk met mijn gegevens in Google Sheet.
Je kan er ook de verdunning van de basisalcohol mee berekenen.
Een wat moeilijke vraag wordt dan snel opgelost, bijvoorbeeld: hoeveel  alcohol 94% vol moet ik mengen met hoeveel water om 70 cl alcohol te  bekomen van 38%vol  
- 1 zakje verse veenbessen
- oplegalcohol 40 %vol 
 
Materiaal:- spoel de veenbessen, verwijder bedorven bessen
- kook de veenbessen met water zoals in de gebruiksaanwijzing zonder de suiker
- als de veenbessen gepoft hebben, laten afkoelen
- doe de bessen met het kookvocht in een bokaal 
- voeg de schil van één bioappelsien toe (enkel het oranje deel), wie dit  niet lekker vindt, kan de schil van een biolimoen of -citroen gebruiken
- vul aan met de alcohol
- laat 1 maand masereren
- filteren, enkele dagen rusten en genieten...  
Variatie: