Advocaat
Advocaat alternatief...
- Stap 1: Crème anglaise
- Ingrediënten:
- 10-12 eierdooiers (normaal 9, nu wat meer omdat er nog alcohol wordt toegevoegd)
- 180 g suiker
- 800 ml melk
- 1 vanillestok
- Materiaal:
- (elektrische) garde of keukenrobot
- weegschaal
- maatbeker
- thermometer
- Bereiding:
- vanillestokje doorsnijden, in de melk en laten koken
- ruban maken: eierdooiers met de suiker krachtig wit kloppen, uiteraard gaan de eiwitten niet verloren, zie verder
- vanillestok uit de melk halen
- melk laten afkoelen tot 80°C
- onder voortdurend roeren de melk bij het ei-suikermengsel voegen
- om schiften te voorkomen kan je eventueel 25 g maïzena toevoegen, dit is bij nauwkeurig werken niet nodig
- mengsel op een zacht vuurtje tot binding (mengsel blijft aan spatel kleven) (niet koken: schift!)
- eventueel door fijne zeef gieten
- laten afkoelen, af en toe roeren tot temperatuur < 50°C
- Ingrediënten:
- Stap 2: advocaat 20% vol
- Ingrediënten:
- 1 liter créme anglaise temperatuur < 50°C
- 300 ml alcohol 96% vol
- Materiaal:
- maatbeker
- flessen met brede hals en schroef deksel
- Bereiding:
- kort mengen en onmiddellijk in een fles of pot gieten
- hermetisch sluiten en flink schudden
- langzaam laten afkoelen zo ontstaat 'vacuüm' in de fles en bewaart de advocaat beter
- Ingrediënten:
Traditionele Advocaat
Je vindt heel wat recepten op internet zoals dat van Piet Huysentruyt. Heel lekker maar voor veel mensen hebben deze recepten een nadeel, er wordt gewerkt met rauwe eigelen... In bovenstaand recept zijn de eigelen gegaard.
Eiwitten verwerken: meringue maken
- 300 g eiwitten
- 300 g fijne suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 6 g maïzena
- 300 g bloemsuiker
Materiaal:
- weegschaal
- (elektrische) garde of keukenrobot
- oven
Bereiding:
- eiwitten half opkloppen
- suiker en maïzena beetje bij beetje toevoefen
- stijf kloppen
- bloemsuiker voorzichtig onderspatelen
- op bakplaat: bakmatje of bakpapier, quenellen maken of spuiten met breedste spuitmond
- bakken in traditionele oven (geen warme lucht, deur moet op spleetje (houten wasknijper bovenaan) kunnen om damp te laten ontsnappen anders niet krokant)
- 1 à 1 1/4 uur op 110 à 120 °C, in de oven (op spleetje laten)
- laten afkoelen in de oven
- eventueel bestrooien met bloemsuiker (alsof het nog niet zoet genoeg is)
Lekker bij de zelf gemaakte advokaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten