Absint
Over absint doen veel wilde verhalen de ronde. Absint werd zelfs een  tijdje verboden omwille van teveel verslaafden en zelfs doden (in Frankrijk vanaf 1ç15).
Dit moet gerelativeerd worden: gezien de hoge concentratie alcohol (70  -90% vol), die niet altijd zuivere ethanol was, en de beperkte mate de  thujon (het actieve product) lijkt het meer op een stevige  alcoholverslaving en -vergiftiging dan een thujon vergiftiging.
Sinds 1998 is het gebruik in de Europese unie opnieuw toegelaten (in de VS nog steeds verboden) en is er ook Europese regelgeving: 10 mg/kg in alcoholische dranken met  meer dan 25% alcoholische proof (proof is een maat voor de hoeveelheid  ethanol in een alcoholische drank, en komt ongeveer overeen met 2 x het  vol %) of eenvoudiger ongeveer 35 mg thujon per liter absint. Deze norm ligt 25 maal lager dan bij de absint van voor 1915.
Er werd wetenschappelijk onderzoek  gedaan naar het thujon-gehalte in  alsem: in de Artemisia absinthium (Absint alsem) werd een gehalte van 1  mg thujon per gram gedroogd kruid gevonden.
Daar de op deze blog geteste recepten werken met verse kruiden is het thujon gehalte nog lager (< 1/2) en is de extractie geen 100 %.
Bij destilleren wordt een gedeelte van de thujon afgebroken en blijft er ongeveer 1 tot 2 mg/l over
Absint wordt traditioneel gedronken door de absint in een glas te schenken en hierop een absintlepel (geperforeerd) te leggen.
Op de lepel komt een klontje suiker of een brokje witte kandij.
Laat langzaam water druppelen op de suiker.
Even nippen van de absint (wordt een melkachtige substantie) en terug water druppelen, enz.
Volgende recepten worden besproken:

Geen opmerkingen:
Een reactie posten