Cognac
Cognac zonder destilleren en eenvoudig aan te passen aan persoonlijke wensen.
Oorsprong van cognac is in de Franse departementen Charente en Charente-Maritime (rond de stad Cognac)
Ingrediënten:
- 2 - 3 verse bloemknoppen (beetje open, kleur kelkblaadjes te zien) van de Melilotus officinalis of citroengele honingklaver (ook akkerhoningklaver)
- 25 g eiken chips Frans medium toast
- 1,5 l alcohol 40% vol
- aromaten:
- 2 g fijn geraspte kruidnoot (maakt scherper zoals Martell)
- of 1/4 vanillestokje (zorgt voor een zachtere, milde smaak zoals Bisquit)
Materiaal:
- glazen bokaal (2 l) met hermetisch deksel
- elektrische koffiemolen
- weegschaal
- maatbeker
- koffiefilter  
Bereiding: 
- honingklaver in de pot
- eiken chips in een elektrisch koffiemolentje fijn maken en bijvoegen
- eventueel één van de aromaten toevoegen
- minstens 8 weken laten macereren op een donkere, koele plek
- door dezelfde dubbele koffiefilter 2x doorgieten
- eventueel enkele druppels kandijsiroop als kleurcorrectie
- naar smaak glycerine en eventueel wat suikersiroop bijdruppelen (maakt zachter en zoeter)
- indien de smaak te scherp is, dagelijks flink lucht onder schudden tot de smaak goed zit
- eventueel nog 1/2 jaar in donker laten rijpen
- bottelen en onder kurk bewaren

 
Geen opmerkingen:
Een reactie posten