Homepage

27 februari 2021

Cognac

 

Cognac

Cognac zonder destilleren en eenvoudig aan te passen aan persoonlijke wensen.
Oorsprong van cognac is in de Franse departementen Charente en Charente-Maritime (rond de stad Cognac)


Ingrediënten:


  • 2 - 3 verse bloemknoppen (beetje open, kleur kelkblaadjes te zien) van de Melilotus officinalis of citroengele honingklaver (ook akkerhoningklaver)
  • 25 g eiken chips Frans medium toast
  • 1,5 l alcohol 40% vol
  • aromaten:
    • 2 g fijn geraspte kruidnoot (maakt scherper zoals Martell)
    • of 1/4 vanillestokje (zorgt voor een zachtere, milde smaak zoals Bisquit)

Materiaal:

  • glazen bokaal (2 l) met hermetisch deksel
  • elektrische koffiemolen
  • weegschaal
  • maatbeker
  • koffiefilter 

Bereiding:

  • honingklaver in de pot
  • eiken chips in een elektrisch koffiemolentje fijn maken en bijvoegen
  • eventueel één van de aromaten toevoegen
  • minstens 8 weken laten macereren op een donkere, koele plek
  • door dezelfde dubbele koffiefilter 2x doorgieten
  • eventueel enkele druppels kandijsiroop als kleurcorrectie
  • naar smaak glycerine en eventueel wat suikersiroop bijdruppelen (maakt zachter en zoeter)
  • indien de smaak te scherp is, dagelijks flink lucht onder schudden tot de smaak goed zit
  • eventueel nog 1/2 jaar in donker laten rijpen
  • bottelen en onder kurk bewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten