Gin
Gin is een gearomatiseerde jenever uit graanalcohol. Het basisaroma ontstaat uit de jeneverbessen of uit sleedoornvruchten. Zie ook gin bij likeur.- Granen 
- 5 kg lagermout
 - maischen
 - 15 l water opwarmen tot 65 °C
 - geschrote mout storten
 - maisschen: 
- 45 min op 63 °C
 - 20 min op 73 °C
 
 - filteren en naspoelen met heet water tot 20 l
 - wort koelen (platenkoeler) tot 22 °C (bij snel koelen is koken niet nodig)
 
 - 5 kg lagermout
 - Gisten 
- Alcotec Whisky- of Vodkagist droog toevoegen en roeren
 - laten gisten onder waterslot bij 22 °C
 - na de gisting koelen om te klaren
 
 - Destilleren 
- destilleer zonder scheiding van fractie (30-35 % vol)
 - 3 g engelwortel, 2 g citroenschil (enkel gele deel, gedroogd), 3 g gemberwortel, 3 g hop (Goldings), 15 g jeneverbessen, 2,5 g kaneel, 2 g kardemon, 4 g korianderzaadjes, 3 g lavendelbloemen, 1,5 g Spaanse peper (gedroogd), 2 g sinaasappelschil (enkel oranje deel, gedroogd in een hopzakje gedurende 1 uur later macereren
 - opnieuw destilleren (traag) 
- met het hopzakje opgehangen in de helm van de ketel
 - met 5 - 10 % voorloop en stop bij een alcoholpercentage van de uitloop van 40 % vol, een parrot is hierbij handig
 
 - het destillaat is nu ongeveer 54 % vol
 
 - Rijpen 
- laat de gin 4 weken rijpen op een koele plaats (10-12 °C)
 - op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
 - 1 tot 1,5 g suiker per liter destillaat toevoegen
 - bottelen
 
 

Geen opmerkingen:
Een reactie posten