 Moonshine is sterke drank, oorspronkelijk met een hoog alcoholgehalte, al dan niet illegaal bereid. De benaming ontstond in  de Verenigde Staten toen tijdens de drooglegging in de jaren 20 van  vorige eeuw het verboden was om alcoholische dranken te maken, te  vervoeren en te verkopen. Er werden illegaal (in het bos bij maneschijn)  alcoholische dranken gemaakt. Nog steeds is het vrij populair in de Appalachen-staten.
Moonshine is sterke drank, oorspronkelijk met een hoog alcoholgehalte, al dan niet illegaal bereid. De benaming ontstond in  de Verenigde Staten toen tijdens de drooglegging in de jaren 20 van  vorige eeuw het verboden was om alcoholische dranken te maken, te  vervoeren en te verkopen. Er werden illegaal (in het bos bij maneschijn)  alcoholische dranken gemaakt. Nog steeds is het vrij populair in de Appalachen-staten. 
Ook in Noord-, Oost-Europa en Rusland zijn er nog heel wat huisgemaakte sterke dranken. Rond de Middellandse Zee kan je dikwijls zelfgemaakte sterke drankjes degusteren. Recenter zijn er ook moonshiners actief in Islamistische landen die er soms de doodstraf riskeren.
In België is het verboden en voor de particulier zelfs onmogelijk (ook voor eigen gebruik) om een vergunning te bekomen. Zelfs alcohol waarover de accijns betaald is, mag na maceratie bijvoorbeeld, niet gedestilleerd worden.
Moonshine is dikwijls een basis voor likeur, zie mijn likeurrecepten.
Hierbij vind je volgende delen:
- zelf maken en heel veel recepten, enkele werden toegestuurd na uitwisseling recepten met moonshiners uit Tennessee, Kentucky en het westen van North-Carolina  
- apparatuur
- scheiden van fasen
- gevaar van methanol 
Likeur is een drank die gemaakt wordt van water, alcohol, suiker en  smaakmakers. Om de naam likeur te krijgen moet een drank minstens 15%  alcohol bevatten en minstens 100 g suiker per liter. De alcohol in likeur kan neutrale alcohol zijn of gedestilleerde drank  uit graan of fruit. Het alcoholgehalte kan oplopen tot om en bij de 70 %  vol zoals bij een Chartreuse.
De suiker kan als suiker toegevoegd worden maar ook als honing,  vruchtensuiker bijvoorbeeld uit fruitsap of niet uit gegiste most. Bij een aantal likeuren werk Züsto gebruikt als zoetmiddel, indien vermeld wil dit zeggen dat de test slaagde! Het  suikergehalte kan hoog oplopen, tot 400 g/l bij sommige cassisdranken  zoals crème de cassis.
Likeur wordt dikwijls gebruikt als slaapmutsje, digestief bij de koffie  en als deel in cocktails en longdrinks. Er zijn ook likeurachtige  'softdrinks' op de markt die minder dan 15 % alcohol bevatten. Dikwijls  wordt dan de naam likorette gebruikt.
Recent werden recepten van versterkte wijn toegevoegd, ook een aanrader, zeker voor beginners omdat er weinig materiaal en kennis nodig is.
In dit blog worden alle bereidingen die geen moonshine zijn onder likeur of versterkte wijn gerangschikt om het onderscheid te maken.
Dikwijls ontwikkelt de hobby likeur maken zich vanuit het wijn maken (ook een blog van ons) en vanuit het bier maken (ook een blog van ons) kan het gaan naar moonshine. Het kan ook andersom. 
Disclaimer
De informatieve en wetenschappelijke artikels die hier verzameld  zijn, hebben geen reclamedoel noch het doel om alcoholgebruik te  stimuleren.
Alle informatie is ter goeder trouw geplaatst. De auteur kan op geen enkele wijze verantwoordelijk noch aansprakelijk gesteld worden voor gevolgen van het raadplegen en/of gebruiken van deze informatie.