'Amaretto', likeur van amandelnoten
Amaretto is een Italiaanse amandellikeur soms ook, geheel of gedeeltelijk, van abrikozenpitten gemaakt. Meestal wordt Amaretto gemaakt als infusie. Amaretto kan puur, on the rocks, in een cocktail en in dessert, meest bekend de Tirmisu.
- 1 l alcohol 40 % vol
- 25 g amandelnoten
- 3 g Franse eiken chip medium toast
- 200 g witte kristalsuiker
- 25 g bruine (kandij) suiker
- 1/4 vanillestokje
Materiaal:
- weegschaal
- pan
- elektrische koffiemolen
- bokaal 1,5 l met hermetisch deksel
- maatbeker
Bereiding:
- amandelnoten droog roosteren tot ze donkerbruin zijn
- geroosterde amandelnoten laten afkoelen en malen
- het stukje vanillestokje opensnijden, merg uitschrapen en onder de gemalen amandelen mengen
- eiken chips fijnmalen en bij de amandelen voegen
- alle gemalen ingrediënten in een fles met brede hals doen
- alcohol opwarmen tot 50 °C en bij de gemalen ingrediënten gieten
- fles isoleren met bubbelfolie of dikke handdoek
- na 25 – 30 minuten filtreren en proeven
- als de smaak niet sterk genoeg is, opnieuw opwarmen en laten infuseren
- suikers toevoegen
- nog 3 maanden laten rijpen eventueel filtreren en indien gewenst bijkleuren met kandijsiroop

Geen opmerkingen:
Een reactie posten